Система открива терористи в тълпи с хора

  • 31 октомври 2013 19:37

  • 1703
  • 1
Система открива терористи в тълпи с хора
©

Русия и НАТО обявиха, че са постигнали сериозен напредък срещу общия си враг – тероризма. Алиансът и руските му партньори съобщиха, че вече могат да разкриват терористи с бомби чрез сканиране на тълпата, пише "Новинар".

Програмата СТАНДЕКС (Stand-off Detection of Explosives programme) може да помогне при предотвратяването на терористични атаки като тези в Мадрид (2004 г.), Лондон (2005 г.) и Москва (2009 г. срещу „Невски експрес” и 2010 г. в метрото).

Система за откриване на експлозиви в средствата за обществен транспорт е била изпитана успешно в метрото на европейска столица. Този пробив проправя път към нейното по-нататъшно развитие, съобщиха от НАТО.

С помощта на системата бил идентифициран заподозрян и са били открити експлозиви, укрити по тялото на терориста. В основите на програмата са различни технологии, по-специално микровълнов анализ, с който се откриват аномалии в молекулярния състав на предметите и хората, както и спектроскопия, за да се открият следи от експлозиви.

От НАТО уточниха, че сканирането може да се прави, докато се съблюдават и уважават международните закони.

Проектът ще влезе във втората си фаза, посветена на управление на кризисна ситуация, при която човек, заподозрян за опит за терористична атака, ще бъде идентифициран. Изпитанията ще бъдат извършени в Русия.

Системата ще бъде развита на промишлено ниво от края на 2015 г. В момента текат преговори с различни компании. Очаква се тя да бъде монтирана на станции на обществения транспорт, летища, стадиони и т. н.

Проектът Стандекс, който е първата по рода си подобна технология в света, стартира през 2010 г. в рамките на съвета НАТО - Русия. Програмата е на стойност 4,8 милиона евро. СТАНДЕКС е финансирана от НАТО и правителствата на Великобритания, Франция, Италия, Русия, Турция и САЩ. Програмата е развита в лаборатории и от компании в Холандия, Франция, Германия, Италия и Русия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1703 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.31 | 20:05

1
ima li go google play veche

Добави коментар

Водещи новини