Русия разширява въздушната си база в Киргизстан

  • 27 октомври 2013 07:53

  • 1907
  • 2
Русия разширява въздушната си база в Киргизстан
©

Русия ще разшири в края на годината въздушната си база в Киргизстан, където американците ще закрият своята база през 2014 година, съобщи Виктор Севастиянов, член на командването на руските военновъздушни сили, цитиран от АФП.

Броят на наличните самолети в базата Кант ще бъде увеличен най-малко два пъти до края на декември, посочи Севастиянов на излъчена по телевизията церемония по случай 10-годишнината на обекта на двайсетина километра от столицата Бишкек. В момента базата в Кант - единствената руска база в Централна Азия - разполага с десет бойни самолета Сухой, два хеликоптера Ми-8 и десетина други транспортни и тренировъчни самолети.

Бившата съветска република Киргизстан е единствената, в която има едновременно руска и американска база. Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 подписа през септември 2012 година със своя киргизстански колега Алмазбек Атамбаев споразумения, продължаващи до 2032 година руското военно присъствие в Киргизстан. Русия преговаряше от години за това споразумение, обезпокоена от присъствието на американци на летището в Манас близо до Бишкек в рамките на операцията в Афганистан. Наемните отношения на САЩ в Киргизстан за тази база приключват през юли 2014 година в перспективата на изтеглянето на по-голямата част от американските сили от Афганистан в края на 2014 година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1907 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
2

2013.10.30 | 09:56

2
ИИИ това ми ги казва човек , гражданин на държава която неможе и да Пр...дне без позволението и знанието на ЕС или на САЩ.!!

2013.10.30 | 09:56

1
Въздух под налягане. Киргизстан продължава да бъде управлявана от Путин територия. Руснаците дават базите под наем а били обезпокоени?????????????Но има хора които вярват в това.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини