Киев и Москва пред нова газова война

  • 13 август 2011 08:11

  • 1118
  • 0
Киев и Москва пред нова газова война
© интернет

Срещата между президентите на Русия Дмитрий МедведевДмитрий МедведевДмитрий Медведев - трети президент на Русия, роден на 14 септември 1965 г. в Ленинград, сега и на Украйна Виктор Янукович в Сочи завърши с провал.

Страните не можаха да се договорят по нито един въпрос, съобщи вчера Лента.Ру. Според в. „Комерсант” периодът на стабилност в отношенията между Русия и Украйна е приключил и двете страни се готвят за ново противопоставяне заради цената на газа.

Киев иска Москва да намали цената на газа, а Москва е готова да направи отстъпки само в замяна на газопроводите на територията на Украйна и присъединяването на страната към митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан.

Като инструмент за натиск украинското ръководство разчита на съдебния процес срещу бившия премиер Юлия Тимошенко, обвинена, че е превишила пълномощията си при подписването на договорите между „Газпром” и „Нафтогаз” през 2009 г. за доставка и транзит на природен газ.

Киев настоява този договор, съгласно който Украйна плаща за руския природен газ по-скъпо от потребителите в Европейския съюз, да бъде преразгледан. Киев освен това не иска да участва в интеграционни проекти с Москва. Украйна не е готова да приеме нито обединяването на „Газпром” и „Нафтогаз”, предложено от Русия, нито митническия съюз между Русия, Беларус и Казахстан. Освен това, дразнейки Москва, Украйна започна преговори с ЕС за създаването на зона за свободна търговия.

Срещата между Медведев и Янукович трябваше да се състои още преди десет дни, изтъква „Комерсант”. Руският президент се канеше да отбележи в Севастопол Деня на военноморските сили. Но той свърза визитата си с подписването на споразумение за обединяване на „Газпром” и „Нафтогаз”. Киев не се съгласи и по тази причина Медведев отбеляза празника в Балтийск вместо в Севастопол. По тази причина Янукович бе принуден да се срещне с Медведев в резиденцията „Бочаров ручей“ край Сочи в четвъртък.

Московският официоз „Российская газета” припомня, че след ареста на Тимошенко във връзка с т. нар. газово дело руското външно министерство подчерта, че споразуменията между Русия и Украйна от 2009 г. отговарят на законодателствата на двете страни, а процесът срещу бившата премиерка трябва да е справедлив и безпристрастен.

Според вестника обаче съдебното решение по "газовото дело" може да стане аргумент, който Киев да представи пред международен арбитраж, за да свали цената на руския газ. "И съвсем не е сигурно, че той (арбитражът) ще подкрепи руската позиция", прогнозира всекидневникът.

Впрочем Янукович заяви пред журналисти, че Украйна по-скоро ще търси компромис с Русия, вместо да решава въпроса по съдебен ред. "Редица експерти твърдят, че компромис вече е намерен и остава само да бъде утвърден", пише "Российская газета".

Миналия април цената на газа бе намалена, а същевременно Русия и Украйна се споразумяха пребиваването на руския Черноморски флот в украинския Севастопол да бъде удължено до 2042 г., напомня вестникът, който очаква нови "подобни взаимни отстъпки".

Според негови източници Медведев и Янукович са обсъдили превъоръжаването на Черноморския флот с нови кораби, за което е необходимо съгласието на Украйна. Не е решен и въпросът за общата граница в Керченския пролив, допълва изданието.

През септември е насрочена среща на междудържавната руско-украинска комисия, която отново ще обсъди нерешените проблеми в отношенията между двете страни.

Но източници на „Комерсант” не очакват да настъпят някакви положителни промени. "Вече започваме да се готвим морално за повторение на газовата война" в предизборната зима на 2012 г., признал събеседник на "Комерсант" в Киев. "При всяко положение меденият месец на Киев и Москва явно е приключил", констатира пред вестника украински наблюдател.

Последвайте канала на

1118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини