Олигарси взеха "Калашников"

  • 30 септември 2013 10:46

  • 3634
  • 4
Олигарси взеха "Калашников"
© Getty Images/Guliver

Една от най-известните "запазени марки" на Русия преминава в частни ръце. Руската държава обяви, че се разделя с част от активите на оръжейния концерн, който произвежда легендарния автомат "Калашников".

Очаква се двама частни инвеститори да придобият 49 на сто от активите на Ижевския машиностроителен завод ("Ижмаш"), както и на четири свързани предприятия за производство на пистолети, гилзи и машинни инструменти за огнестрелните оръжия. Сделката е за 1,3 млрд. рубли (малко над 30 млн. евро). Общата стойност на конгломерата е оценена на 2,5 млрд. рубли (78 млн. долара), пише "Стандарт".

Новите съсобственици на легендарната марка са руските бизнесмени Алексей Криворучко и Андрей Бокарев. 38-годишният Криворучко е генерален директор и съсобственик на компанията "Аероекспрес", която управлява жп линиите, свързващи Москва, Сочи, Владивосток и Казан с градските летища. До 2006 г. той е бил главен консултант в държавния оръжеен монополист "Рособоронекспорт".

Компаниите на Бокарев, който по данни на сп. "Форбс" е 74-ят по богатство руснак със състояние от 1,35 млрд. долара, се занимават с производството на локомотиви и вагони за метрото, както и на шасита за ракетни комплекси. 47-годишният Бокарев е председател на Руската федерация по ски - любимия спорт на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975.

Двамата са част от управата на дружеството "Трансмашхолдинг", чрез което се осъществява сделката. Дружеството работи по редица поръчки на Министерството на отбраната, доставя компоненти за зенитно-ракетни установки и освен това поддържа железопътната мрежа в Русия.

Сделката вече е одобрена от Министерството на промишлеността и търговията и е получила благословията лично на президента Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Все пак руската държава ще си запази контролния пакет, като 51% от акциите ще останат в ръцете на държавния конгломерат "Ростех".

Смятаме, че ще успеем да си възвърнем инвестициите в срок до пет години, заяви Криворучко. Двамата инвеститори ще внесат незабавно 1,3 млрд. рубли от договорената сума, а останалите 1,2 млрд. ще бъдат инвестирани в близките две години. Още 1,2 млрд. ще даде "Ростех".

По думите на Криворучко намеренията за развитие на предприятието включват увеличаване на производствените мощности и създаването на смесени дружества с чужди партньори, както и по-голямо внимание към нуждите на гражданския пазар.

Амбициозният им бизнес план предвижда до 2020 г. печалбата на компанията да бъде увеличена четири пъти - от $193 млн. за миналата година до $770 млн. Освен това продажбите за периода трябва да скочат три пъти до 1,9 млн. оръжия годишно.

Преминаването на дял от концерна в частни ръце слага край на пълния държавен монопол върху производството на легендарния автомат, превърнал се в символ на руската военна машина. Оръжието е разработено от Михаил Калашников през 1947 г. и през следващите десетилетия става неизменна част от въоръжението на руската армия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3634 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.12.24 | 00:28

3
Да не се спори, калашника е Sturmgeweer 44,създаден от Хюго Шмайзер! При окупацията документите попадат в руски ръце, атомната бомба също е открита от немците! Никаква руска или американска научна мисъл- просто не важи! В този свят хансовете са измислили всичко!!!

2013.12.24 | 00:29

4
То и копието измислено от Руку-Ку ама на някои острови още го използват разни ми ти диваци, които го били откраднали :D Няма смисъл да ти обяснявам колко си нелеп, щото няма какво да си хабя. Цялата ти работа е да пикаеш газ с/у руснаците ма това не е мой проблем :)

2013.12.24 | 00:28

1
...една от малкото гордости на пияниците, създадена от немец.

2013.12.24 | 00:28

2
А ТИ си ИДИОТ!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини