Русия ще внася ток от Финландия

  • 16 септември 2013 07:43

  • 1097
  • 0
Русия ще внася ток от Финландия
©

Завършиха изпитанията на електропровода, по който Русия ще купува ток от Финландия, съобщи РИА Новости. Пробите на съоръжението са проведени съвместно от няколко компании - FinGrid, “Интер РАО”, ФСК и СО ЕЭС. По него ще може да пренася мощност от 350 мегавата. Търговските доставки на електроенергия се очаква да започнат в началото на следващата година след подписването на конкретен договор, уточниха от руската външнотърговска фирма “Интер РАО”.

Вносът на ток от богатата съседка на Русия ще бъде изгоден за руснаците в определени часове от денонощието, когато в скандинавската обща енергосистема NordPool токът рязко поевтинява заради излишък от зелена енергия, произведена от ВЕЦ или ветрогенератори. В Москва не забравят да подчертаят, че вносът на ток от Финландия ще бъде за първи път в историята на икономическите отношения между двете страни. В годините след Втората световна война Русия винаги е била износител на енергоносители и суровини за богатите си съседи от Скандинавския полуостров, а оттам внася високотехнологични изделия и качествени битови стоки.

От началото на годината стокооборотът между двете страни нарастват, като Финландия по този начин се опитва да компенсира спада на търговията с партньорите си от ЕС. Значими компании като търговеца на дребно Kesko и веригата универсални магазини Stockmann дължат добрите си резултати на руските потребители. На Kesko се падат 35% от търговията с хранителни стоки и железария в скандинавската страна. През май тази година компанията отвори втория си магазин в Русия. Плановете са да отвори още осем през следващите три години.

Stockmann пък оповести изненадващ ръст в оперативната си печалба за второто тримесечие, посочвайки високите приходи от Русия за причина за добрите резултати. И най-вече – на магазина си в Санкт Петербург, който компенсира по-ниските приходи от Финландия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини