Русия проверява Google за шпионаж

  • 19 август 2013 10:11

  • 1457
  • 2
Русия проверява Google за шпионаж
©

Руското Федерално събрание настоява за проверка на интернет ресурса Gmаil на компанията Google Inc. Комисията по информационна политика на долната камара на парламента иска да разбере дали се спазват правата на руските граждани при обработката на личните им данни, обясни сенаторът Руслан Гатаров. Той уточни, че ще бъде проверен и механизмът на филтриране и прочитане на електронните писма в Gmаil, пише в. "Монитор".

Гатаров коментира, че компанията не смята да пази тайното съдържание на имейлите. Според Google, цитиран от Гатаров, потребителите нямат каквито и да е разумни основания да смятат, че информацията, която доброволно са предали на трети лица, ще остане конфиденциална. Сенаторът е категоричен, че това е „пряко нарушение на конституцията на Русия”.

Той подчерта, че става дума за нарушаване на правото на гражданите на лична, професионална и бизнес тайна. От Федералното събрание смятат, че спазването на споменатото право на хората трябва да бъде гарантирано от държавата и затова сенаторите ще изслушат обясненията на представителите на Google Inc. Парламентаристите подозират още, че американската компания предоставя на специалните служби на САЩ персонални данни на руски граждани. В края на юни т.г. Гатаров дори сезира Генералната прокуратура да провери това предположение. Федералното събрание се обърна и към американските органи с молба да разясни положението, но Вашингтон така и не отговори на запитването от Москва. Тогава сенаторите заявиха, че няма да оставят ситуацията без последствия.

Скандалът около интернет ресурсите гръмна, след като бившият консултант на ЦРУ Едуард Сноудън предостави на медиите информация за секретната програма PRISM, в рамките на която щатските спецслужби следят за дейността на потребителите на Google, Facebook, Apple и други компании.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1457 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.08.25 | 14:17

2
РУСИЯ АКО ИСКА ДА НЕ ПОЛЗВА ГУГЪЛ МНОГО МИ ДРЕМЕ.
ибре-юбре

2013.08.24 | 01:03

1
и на мене не ми дреме дали ти ше го ползваш или не..,аре бегай у кочината тъп каот

Добави коментар

Водещи новини