Тропическа жега мъчи московчани

  • 28 юли 2011 18:58

  • 1040
  • 0
Тропическа жега мъчи московчани
©

При установилите се 33 до 35 градуса по Целзий в Москва лекарите съветват населението да не излиза навън в най-горещите часове от деня, но положението не е по-добро нито в метрото, нито в жилищните сгради, строени в голямата си част по времето на социализма и непригодени за такива жеги.

Според вестник "Комсомолская правда" температурата в московското метро е надхвърлила допустимите равнища. Четиридесет и седем годишен пътник е починал от сърдечен удар, а от началото на седмицата в медицинските служби на метрото са постъпили поне 40 сигнала за помощ.

В периоди като този консумацията на сладолед се повишава средно с 10 процента на месец, твърди заместник-директорът на руския Съюз на производителите на сладолед Генадий Яшин.

По оценка на организацията московчани са изяли между 330 и 340 тона сладолед през юли, при 319 тона за юни.

Трудно обаче може да бъде счупен рекордът от юли миналата година, когато жителите на Москва са се справили безпроблемно с 380 тона сладолед при тогавашните 40-градусовите температури.

Миналото лято Русия преживя безпрецедентни жеги и суша. Властите бяха принудени да забранят износа на зърно, а в самата
столица за два месеца починаха 11 000 души повече, отколкото през лятото на 2009 г.

Горските пожари, които бушуват от пролетта, продължават да опустошават хиляди хектари горски площи в страната, допълва АФП.

Последвайте канала на

БТА
1040 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини