Единствената опозиционна телевизия в Украйна спря да излъчва

  • 26 април 2013 06:54

  • 1243
  • 0
Единствената опозиционна телевизия в Украйна спря да излъчва
©

Единствената телевизия в Украйна, която често критикува правителството, почти спря да излъчва заради спор между собственика и стачкуващия персонал, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Основаната през 2008 г. Ти Ви Ай (ТВi) е една от малкото украински телевизии, която не е притежавана от привърженици на президента Виктор Янукович и затова често е била подлагана на правителствен натиск. Миналата година, в навечерието на парламентарните избори, в офисите на тв канала нахлу за проверка данъчна полиция. Също миналата година партньорският кабелен оператор обяви, че е бил принуден да престане да разпространява Ти Ви Ай, припомня агенцията. Американският бизнесмен от украински произход Олександър Алтман, който преди е работил като консултант за правителството в Киев, обяви, че е купил телевизионната компания от досегашния й собственик Константин Кагаловски - бивш член на ръководството на разформирования руски петролен гигант "Юкос". Алтман твърди, че компании на Кагаловски му дължат 300 хиляди евро и че той се е сдобил с документ, който му позволява да влезе във владение на тв канала.

Кагаловски обаче заявява, че все още по закон е собственик на телевизията и че ще се опита да възстанови контрола си върху нея. По думите му той не е продавал телевизията и никога не е имал намерение да го прави. Когато по-рано тази седмица Алтман назначи нов изпълнителен директор на тв канала, голяма част от персонала излезе в стачка. Оттогава Ти Ви Ай излъчва записи на стари програми и някои материали на новия шеф Артьом Шевченко, бивш журналист от същата телевизия. Последната сделка наскоро, която укрепва контрола на Янукович върху медиите, е купуването на тв канал "Интер" от олигарха Дмитро Фирташ, привърженик на президента, и Серхий Льовочкин, началник на президентската канцелария, припомня Ройтерс.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини