Русия глобява за чужди думи

  • 22 февруари 2013 08:50

  • 1447
  • 1
Русия глобява за чужди думи
©

Забрана за използване на чужди думи при наличие на руско съответствие се обсъжда в Държавната дума в Москва. Това става по идея на депутати от Либерално-демократическата партия, които внесоха законопроект, пише в. "Новинар".

Думите ще бъдат забранени за произнасяне в публичното пространство, като се предлага глобата при нарушение да бъде от 2000 рубли (50 евро) за граждани и до 50 000 рубли (1240 евро) за длъжностни лица.

С парична глоба ще могат да се наказват и хората, нарушаващи нормата на съвременния руски език.

В пояснителни бележки към законопроекта депутатите изразяват недоволството си от използването на думи като "дилър", "мениджър", "сингъл", както и междуметия като "окей".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1447 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2015.06.15 | 08:53

1
Много добре.В България имаме същия проблем...А тук също и от много бреме се ползбат турцизми. Даже и по телевизията се ползват постоянно думи като "хем", "акъл" и много други.Живях 12 години в сащ и когато се завърнах говорех български по-чисто от българите заменяйки всички английски думи с български.А тук познатите ме обсипваха с думи като "чери домати" и "фреш джусове" и какво ли не още, дори без да разбират значението им...

Добави коментар

Водещи новини