Откриха части от метеорита в езеро в Челябинск

  • 18 февруари 2013 08:11

  • 2582
  • 0
Откриха части от метеорита в езеро в Челябинск
©

Части от падналия в петък в Русия метеорит бяха открити край замръзнало езеро в района на Челябинск. Властите в страната обявиха, че космическата скала съдържа около 10% желязо, предаде Нова Телевизия.

Метеоритът рани 1200 души и изпочупи 200 хиляди квадратни метра прозорци. Щетите се изчисляват на 33 млн. долара.

Учените продължават да издирват останки от метеорита в езеро, в което се е образувал кратер със широчина шест метра. До момента по краищата му са открити парчета от небесното тяло.

Достъпът за външни лица до мястото е ограничен. Учените от Челябинския университет също не са били допуснати. Руски информационни сайтове пишат, че частите за изследване са били докарани от полицаи директно в лабораторията.

Експертите са установили, че това е каменен метеорит, обикновен хондрит. В него са били открити всички типични минерали. НАСА твърди, че метеоритът е бил широк 17 метра и тежал 10 хиляди тона и е освободил около 500 килотона енергия. Атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г., е била около 15 килотона. Скалата се е движела със скорост от 30 километра в секунда и се е разпаднала на около 30 до 50 километра над земната повърхност.

След по-пълен анализ и регистрация в международния каталог метеоритът ще се нарича по името на езерото, в което са отрити частиците – Чебаркул.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2582 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини