Русия се готви за пилотиран полет до Луната

  • 29 януари 2013 19:35

  • 1706
  • 1
Русия се готви за пилотиран полет до Луната
©

"Ако има нужда по линия на Академията на науките да има човек на Луната, тогава там ще трябва да има човек", заяви шефът на руската космическа агенция "Роскосмос" Владимир Поповкин, цитиран от Лента.ру.

Думите на Поповкин са били отправени на т.нар. "Корольовски четения" - ежегодна научна конференция за космонавтиката, наречени по името на основоположника й акад. Сергей Корольов.

Началникът на руската космическа програма също така е разказал за плановете на ведомството за пилотиран полет до луната и създаване на ядрен космически двигател, пише dnevnik.bg.

Въпросът за полет до Луната ще бъде разгледан в обща работна група между "Роскосмос" и Руската академия на науките. Изследването на спътника на Земята е сред приоритетите на космическата програма на Русия до 2020 г., която бе публикувана на 14 януари.

Първият руски космически апарат трябва да се прилуни през 2015 г., но той няма да е пилотиран, а автономен.

Владимир Поповкин също така разкрива и плановете за разработване на ядрена ракетно-двигателна установка. Първите изпитания на устройството ще бъдат през 2018 г. Ядрените двигатели са използвани в космическите апарати на СССР и САЩ още през 50-те години на миналия век, но след това двете страни решават да се откажат от тях.

Към 2020 г. Русия трябва да има общо 113 спътника в космоса. За тяхна поддръжка ще отива около 1/3 от бюджета на "Роскосмос", посочва Поповкин.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1706 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
христофор колумб

2013.02.02 | 12:48

1
ще кацнат когато цъфнат налъмите!

Добави коментар

Водещи новини