Русия спира американските осиновители

  • 21 декември 2012 10:58

  • 639
  • 0
Русия спира американските осиновители
©

Тази сутрин журналисти от руския опозиционен вестник "Новая газета" внесоха в парламента петиция против приемането на закон, с който ще се забрани на американски граждани да осиновяват руски деца. Документът е подписан от над 100 200 души, съобщи ИТАР-ТАСС.

Документите бяха приети в приемната на Думата, но от обясненията на заместник-председателката на комисията по въпросите на семейството, жените и децата Олга Баталина (от управляващата партия "Единна Русия") стана ясно, че внасянето на петицията няма на практика да промени нищо, тъй като, според процедурата тя няма да влезе в днешния дневен ред. Баталина коментира, че подобни обръщения към депутатите обикновено не постъпват в деня, в който е насрочено трето, последно четене на законопроект.

Законопроектът, срещу който се обявяват подписалите се под обръщението, бе подготвен в отговор на американския закон "Магнитски", който предвижда санкции за руски граждани, нарушаващи правата на човека. Руският законопроект предвижда санкции за граждани на САЩ и на други страни, в които се нарушават правата на руснаци. Сред санкциите са забрана за осиновяване на руски деца и за финансиране на неправителствени организации, занимаващи се с политика. Ако бъде гласуван днес от Думата, на 26 декември ще бъде
разгледан в горната камара - Съвета на федерацията и може да влезе в сила от 1 януари 2013 г.

Вчера на пресконференция руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, чийто подпис е необходим под документа, за да влезе в сила, даде да се разбере, че одобрява предвидените в закона мерки, но не отговори директно на въпроса дали ще го подпише. Заместник-председателят на Думата Сергей Неверов обеща днес, че депутатите обезателно ще обсъдят петицията срещу закона, но даде да се разбере, че това ще стане вече след Нова година.
Днешното заседание на Думата е последното преди новогодишната ваканция на депутатите. Те отказаха да свалят от дневния ред на днешното си заседание третото четене на законопроекта, както предложи депутата от партията "Справедлива Русия" Дмитрий Гудков, предаде Интерфакс.

Председателят на Думата Сергей Наришкин е възложил на парламентарната комисия по информационна политика да обсъди обидната, според някои депутати, публикация на вестник "Новая газета". Днес той излезе със заглавие "Интелигентно американско семейство ще вземе да възпитава умствено изостанал депутат от Държавната Дума". Всъщност това е фраза от един от плакатите на протестиращите пред сградата на парламента, изнесена от вестника в заглавие. Като илюстрация в статията на "Новая газета" са използвани цепеници, облечени в костюми и с пирони вместо очи.

Противници на закона, наричан в руските медии "Антимагнитски" от сутринта протестират пред сградата на Думата. Полицията засега не ги задържа, предаде Интерфакс.

Последвайте канала на

БТА
639 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини