Разрушителни бури удариха Австралия, една жена загина

  • 02 септември 2024 09:31

  • 230
  • 0
Разрушителни бури удариха Австралия, една жена загина
© Pixabay

Една жена загина, а повече от 120 000 души са останали без електрозахранване след силните ветрове и проливните дъждове в южната част на Австралия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на властите.

В щатите Виктория и Тасмания са нанесени големи щети, а 63-годишна жена е загинала, след като дърво е паднало върху хижа във ваканционен парк на границата между Виктория и щата Нов Южен Уелс, съобщиха от службите за спешна помощ.

Щатската служба за извънредни ситуации на Виктория е получила над 2800 повиквания през нощта, предимно за паднали дървета и щети по сгради, добави тя.   

Днес най-малко 121 000 души са останали без електрозахранване, като в ранните сутрешни часове на днешния ден броят им е бил около 180 000.

Силна буря връхлетя Атина, наводнени са пътища

Метеорологичните предупреждения остават в сила за голяма част от югоизточното крайбрежие на щата, тъй като през тази нощ той бе връхлетян от ветрове със скорост почти 150 км/ч.

Правителството на щата Виктория препоръча днес на хората да избягват крайбрежните райони заради опасни вълни, риск от скални свлачища и наводнения в ниските територии.

Южният островен щат Тасмания също е засегнат от влошилите се метеорологични условия, като вчера хиляди хора останаха без ток.   

Екстремните метеорологични явления са обичайни за по-голямата част от Австралия, отбелязва Ройтерс.

Бурите в южната част на страната последваха дни на необичайно високи зимни температури от почти 30 градуса по Целзий в столицата на щата Нов Южен Уелс - Сидни, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
230 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини