Ел Ниньо се завръща през септември

  • 07 септември 2012 14:59

  • 1661
  • 0
Ел Ниньо се завръща през септември
©

Климатичният феномен Ел Ниньо може да се сформира в Тихия океан през септември. Това съобщиха от Центъра за прогнозиране на климата на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA).

Ел Ниньо се характеризира с необичайно увеличаване на температурата на морската повърхност в централната и източната тропическа част на Тихия океан. Процесът е обратнопропорционален на Ла Ниня, който е свързан със застудяване в същия район. Тези състояния следват едно след друго в рамките на година.

В началото на лятото експерти от Световната метеорологична организация прогнозираха, че вероятността за връщането на Ла Ниня през 2012 г. остава ниска, докато топлият й "брат" Ел Ниньо може да се образува в периода юли-септември.

Според американските им колеги обаче през август, независимо от факта, че температурата на повърхностните води в източната част на Тихия океан са над средното ниво, цикълът Ел Ниньо-Ла Ниня остава в неутрално състояние.

„Продължаваме да наблюдаваме признаците на прехода към Ел Ниньо както атмосферата, така и в океана", се казва в съобщението на климатолозите.

Повечето от моделите, използвани за прогнозиране на тези явления, показват, че слаб или умерен по сила Ел Ниньо ще се появяви през август-октомври и ще продължи най-малко до края на годината.

И Ел Ниньо, и Ла Ниня влияят циркулацията на океанските и атмосферни течения, което от своя страна влияе върху времето и климата по целия свят. Те водят до суша в някои региони, и бури и проливни дъждове  в други.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1661 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини