Жената на основателя на "Уикилийкс: Ще поискам помилване за Джулиан Асандж

  • 25 юни 2024 14:02

  • 533
  • 0
Жената на основателя на "Уикилийкс: Ще поискам помилване за Джулиан Асандж
© Getty images (архив)

Стела Асандж, съпругата на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, заяви, че ще поиска помилване, след като той се призна за виновен в нарушаване на американското законодателство за шпионаж, с което приключва дългогодишната му съдебна битка във Великобритания, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Петдесет и две годишният Асандж се призна за виновен по едно обвинение за заговор за получаване и разкриване на класифицирани документи за националната отбрана на САЩ. Очаква се той да бъде осъден на 62 месеца в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, което е присъда, която вече е излежал в предварителния арест.

Създателят на „Уикилийкс” е на свобода

След делото той ще може да се върне у дома в Австралия. Стела Асандж е юристка, която работи по кампанията му почти от началото на съдебните битки, и заяви, че е развълнувана от този ход, но все още ядосана, че е бил задържан толкова дълго време.

Двойката сключи брак, докато той беше в лондонския затвор с максимална сигурност "Белмарш", и им се родиха две деца, докато той се укриваше в еквадорското посолство в Лондон. Тя заяви, че ще поиска помилване, защото признаването на вината по обвинение в шпионаж е "много сериозно безпокойство" за журналистите по света.

Тя също така заяви, че двойката ще започне кампания за набиране на средства, тъй като полетът от Лондон до Сайпан за съдебното заседание и след това до Австралия се оценява на близо половин милион щатски долара.

"Фактът, че е налице признание за вина по Закона за шпионажа във връзка с получаването и разкриването на информация за националната отбрана, е очевидно много сериозно безпокойство за журналистите като цяло и за тези, занимаващи се с национална сигурност", каза тя.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини