Птичи грип е открит в птицеферма близо до Сидни

  • 19 юни 2024 11:52

  • 170
  • 1
Птичи грип е открит в птицеферма близо до Сидни
© Getty Images

Високопатогенна инфлуенца по птиците беше открита във ферма за птичи яйца близо до Сидни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на австралийските власти.

Регистрираният грипен щам H7N8 е различен от щамовете H7N3 и H7N9, открити в съседния щат Виктория, и щама H5N1, който е заразил милиарди диви и домашни животни в световен мащаб и който поражда опасения за предаване на хора.

"За момента разбираме, че това е отделно огнище, потенциално от диви птици", каза в изявление министърът на земеделието на щата Нов Южен Уелс Тара Мориарти.

Фермата в района на Хоуксбъри в западната част на Сидни е затворена и мерките за контрол на биосигурността ще бъдат разширени до 2 км около фермата, заяви Мориарти.

Птичи грип удари австралийска ферма за патици

Тя припомни, че откриването на птичи грип не представлява риск за здравето на потребителите и птичите продукти са безопасни за консумация, ако са приготвени според стандартните практики за обработка на храни.

Австралия е преживяла девет избухвания на високопатогенна инфлуенца по птиците от 1976 г. насам, като всички те са били локализирани и ликвидирани, съобщи правителството.

Три от тях са в Нов Южен Уелс, като последното е през 2013 г., отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
170 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.19 | 14:43

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини