Висш служител в Китай: Страната ни е ангажирана с принципа морските спорове да се решават чрез преговори

  • 22 април 2024 14:09

  • 209
  • 0
Висш служител в Китай: Страната ни е ангажирана с принципа морските спорове да се решават чрез преговори
© Getty images (архив)

Китай остава ангажиран с решаването на морските спорове с други страни чрез диалог, но няма да позволи "да злоупотребяват с него“, заяви днес висш китайски военен на международна среща на представители на военноморските сили в китайския пристанищен град Циндао, предаде Ройтерс.

Морето не бива да е арена, където страните „показват мускули“, заяви Джан Юся, заместник-председател на Централната военна комисия и втори във военната йерархия на страната.

„Реалността показва, че тези, които извършват преднамерени провокации, подклаждат напрежение или подкрепят една страна срещу друга с някакви егоистични цели, в крайна сметка именно те страдат“, заяви Джан по време на церемонията по откриване на Западния тихоокеански морски симпозиум в Циндао.

С коментарите си той явно имаше предвид засилващото се напрежение в Южнокитайско море, където съюзникът на Вашингтон Манила спори с Пекин за стратегическите води.

Китай заяви, че проблемите му с Филипините не засягат САЩ

Джан заяви пред събралите се делегати, че „действията за морско възпиране, обсадите и блокадите на острови единствено ще въвлече света във водовъртеж на разделение и сътресения“.

Срещата в Циндао съвпада с годишните американско-филипински военни учения, започващи днес, които за първи път ще се проведат извън филипинските териториални води.

Симпозиумът е рядка възможност за обмен на мнения за държави с противоположни регионални интереси. Командващият Тихоокеанския флот на САЩ адмирал Стивън Колър представя страната си. Други делегации включват тези на Австралия, Франция, Индия, Русия и Великобритания. Филипините не присъстваха, въпреки че са член на форума.

„Това е много добра възможност за двустранни разговори с всеки флот – не само във връзка с АУКУС, но и по по-широки морски теми“, каза капитан Такуо Кобаяши, високопоставен служител в японската военноморска делегация. „Китайският флот бързо трупа мускули в Южнокитайско море, така че обръщам ясно внимание на разработките на китайския флот“, каза още офицерът

Участниците ще имат разговори при закрити врата по теми като актуализиране на Кодекса за непланирани срещи в морето, набор от инструкции, предназначени за намаляване на напрежението между военните в морето.

Те ще гласуват и създаването на нова работна група за безпилотните системи с координатор от Военноморските сили на Китайската народоосвободителната армия

Последвайте канала на

Novini.bg
209 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини