Австралия опроверга спекулации за японско присъединяване към АУКУС

  • 09 април 2024 10:38

  • 311
  • 1
Австралия опроверга спекулации за японско присъединяване към АУКУС
© Getty images (архив)

Австралийското правителство опроверга днес появили се наскоро спекулации, че Япония ще се присъедини в близко бъдеще към отбранителното обединение АУКУС (AUKUS от Australia, United Kingdom и United States (Австралия, Обединеното кралство и САЩ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите в Канбера заявиха, че евентуалното сътрудничество със страни, които не членуват в обединението, ще бъде само по отделни проекти.

Премиерът на Страната–континент Антъни Албанезе заяви, че тихоокеанската островна държава е близък партньор на АУКУС, но отбеляза, че няма планове за приемането на четвърти член в обединението. Албанезе каза това на пресконференция, дадена часове след като министрите на отбраната на страните от АУКУС заявиха, че ще обмислят сътрудничество със Страната на изгряващото слънце по проекти за военни технологии.

Министър-председатият  уточни, че става дума за сътрудничество по конкретни проекти и че Япония е естествен кандидат за такова сътрудничество с АУКУС. Той  бе категоричен, че няма планове за приемане на нов член на обединението.

Обединението АУКУС бе създадено от Австралия, Обединеното кралство и САЩ през 2021 г.

Въпреки че САЩ са споменавали в миналото, че има възможност към АУКУС да се присъединят още страни, разширяването на обединението е възпрепятствано от строгите американски ограничения за споделяне на технологии и от съображения на останалите членове.

Австралия например се опасява, че присъединяването на четвърти член към АУКУС ще усложни работата на обединението, заяви  източник от дипломатическите среди.

Филипините и Австралия патрулират заедно по вода и по въздух в Южнокитайско море

Последвайте канала на

Novini.bg
311 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.09 | 11:05

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини