Австралия ще изпрати военни, които да гарантират безопасно корабоплаване в Червено море

  • 21 декември 2023 13:58

  • 961
  • 1
Австралия ще изпрати военни, които да гарантират безопасно корабоплаване в Червено море
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Австралия ще изпрати 11 военнослужещи в подкрепа на оглавената от САЩ мисия за защита на товарните кораби в Червено море, но няма да изпрати военен кораб или самолет, заяви днес министърът на отбраната Ричард Марлс (на снимката), цитиран от Асошиейтед прес.

Ръководителят на силовото ведомство в Канбера каза, че австралийските военни трябва да продължат да се фокусират върху Тихоокеанския район.

Тази седмица САЩ обявиха, че няколко държави създават сили за защита на търговското корабоплаване от нападения с безпилотни самолети и балистични ракети, изстрелвани от контролирани от бунтовниците хуси райони в Йемен.

Марлс уточни, че през януари 11 военнослужещи ще бъдат изпратени в щаба на операция "Просперити гардиън" в Бахрейн, където вече са командировани петима австралийци.

"Няма да пращаме кораб или самолет. При все това ще увеличим почти три пъти приноса си към обединените морски сили", съобщи той пред телевизия "Скай нюз. "Трябва да сме съвсем ясни за стратегическия си фокус, а стратегическият ни фокус е нашият регион - североизточната част на Индийския океан, Южнокитайско море, Източнокитайско море, Тихият океан", подчерта министърът.

САЩ и съюзниците им са обезпокоени от нарастващата агресивност на Китай в района. Австралия е един от най-близките военни съюзници на САЩ. Миналата седмица американският Конгрес прие закон, който позволява продажбата на ядрени подводници клас "Вирджиния" на Австралия в рамките на пакт за сигурност, включващ и Великобритания.

Марлс отхвърли критиките на опозиционните парламентаристи, че като не изпраща военен кораб, както САЩ са поискали, Австралия става по-малко надежден партньор и съюзник. "Това е направо смехотворно", заяви той.

"САЩ са запознати с мащаба на австралийските отбранителни сили и необходимостта Австралия да запази фокуса си върху Азиатско-тихоокеанския регион", отбеляза военният министър. "Съвсем ясно е, че да изпратим значителен актив в Близкия изток означава да се лишим от този актив в района, който пряко ни интересува", допълни той.

Говорителят на опозицията по въпросите на отбраната Андрю Хасти призова Австралия да изпрати военен кораб.

"В наш национален интерес е да дадем своя принос. Ако искаме другите да ни помогнат, когато сме в нужда, трябва да се задействаме и да откликнем сега", заяви той.

При нападенията в Червено море бяха нанесени поражения на няколко товарни кораба. Множество транспортни компании наредиха на корабите си да не влизат в пролива Баб ел Мандеб, докато преминаването през него не стане отново безопасно, припомни АП, цитирана от БТА.

Ройтерс: Отвличането на "Руен" подхранва страховете от завръщането на пиратите в Червено море

Последвайте канала на

Novini.bg
961 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.21 | 17:26

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини