Военни от седем страни започнаха маневри край остров Ява

  • 31 август 2023 19:24

  • 985
  • 0
Военни от седем страни започнаха маневри край остров Ява
© Getty (архив)

Военнослужещи от САЩ, Индонезия и още пет държави започнаха днес ежегодните военни учения на главния индонезийски остров Ява, предаде Асошиейтед прес.

Американските и индонезийските военнослужещи провеждат от 2009 г. насам маневрите "Супер Гаруда шийлд", а миналата година към тях се присъединиха Австралия, Япония и Сингапур. В ученията тази година участват и въоръжените сили на Великобритания и Франция с общо около 5000 души личен състав.

Китай разглежда разширените военни учения като заплаха, обвинявайки САЩ, че изграждат съюз в Индо-тихоокеанския регион, който е подобен на НАТО, за да ограничат нарастващото военно и дипломатическо влияние на Китай в района.

Бруней, Бразилия, Канада, Германия, Индия, Малайзия, Нидерландия, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Филипините, Южна Корея и Източен Тимор също изпратиха наблюдатели на двуседмичните маневри в Балуран, крайбрежен град в индонезийската провинция Източна Ява.

Главнокомандващият американските сухопътни войски в тихоокеанския регион генерал Чарлз Флин заяви, че участието на толкова много държави в маневрите е силна демонстрация на многостранна солидарност за опазване на свободния и отворен Индо-тихоокеански регион.

"Супер Гаруда шийлд 2023" използва миналогодишния огромен успех", каза ген. Флин в изявление, разпространено от посолството на САЩ в Джакарта.

"Това съвместно многонационално учение показва нашия колективен ангажимент и единение на съмишлениците, което позволява да се постигне стабилен, сигурен и по-мирен, свободен и отворен Индо-тихоокеански регион", отбеляза той.

В изявлението се съобщава, че най-малко 2100 американски и 1900 индонезийски военнослужещи ще подобрят възможностите за оперативна съвместимост чрез обучение и културен обмен, които включват симулация на командване и контрол, маневри с амфибия, въздушни операции, военно учение за завземане на летище и комбинирано съвместно полево обучение, завършващо със стрелба с бойни патрони.

"Гаруда шийлд" са се водили на няколко места, включително във водите около островите Натуна в южната част на Южнокитайско море, разломна линия в съперничеството между САЩ и Китай, отбелязва Асошиейтед прес.

Като цяло Индонезия и Китай имат положителни връзки, но Джакарта изрази загриженост от това, което смята за китайско посегателство в своята изключителна икономическа зона в Южнокитайско море.

Австралия и Филипините проведоха съвместни военни учения в спорното Южнокитайско море

 

Последвайте канала на

Novini.bg
985 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини