Австралия планира референдум за правата на аборигените

  • 23 март 2023 17:02

  • 346
  • 0
Австралия планира референдум за правата на аборигените
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Австралия обяви днес, че планира да произведе референдум за правата на аборигените и на островитяните от Торесовия проток, предаде Ройтерс.

Идеята е на референдума да бъде поставен въпросът дали в австралийската конституция на тези групи трябва да бъде признато правото на глас по въпроси, засягащи съдбата им.

Ако инициативата бъде подкрепена от гласоподавателите, тя ще доведе до създаването на консултативна комисия в парламента, чиято роля ще бъде да озвучава позицията на аборигените и островитяните по важни политически въпроси.

Намерението за произвеждане на референдум бе оповестено от австралийския премиер Антъни Албанезе, който призова съгражданите си да подкрепят даването на права на аборигените и островитяните от Торесовия проток.

"За мнозина това е един дългоочакван момент", каза Албанезе на излъчвана по телевизията пресконференция, в която взеха участие и лидери на коренните общности.

Хиляди австралийци протестираха срещу расизма и в подкрепа на аборигените

"Въпреки това тези хора демонстрираха търпение и оптимизъм в рамките на този процес, те показаха дух на сътрудничество и на диалог, белязан от мисъл и уважение, което е от голяма важност за факта, че стигнахме до този момент обединени", изтъкна австралийският лидер.

Планира се референдумът да бъде произведен през октомври, ноември или декември тази година.

Аборигените са около 3,2% от 26-милионното население на Австралия. Британските колонизатори ги изолират от политическия живот и в австралийската конституция не се казва нищо за тях. Те получават избирателни права чак през 60-те години на миналия век, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини