Сателити показват рекордно намаляване на морския лед в Антарктика през юли

  • 09 август 2022 21:26

  • 2066
  • 4
Сателити показват рекордно намаляване на морския лед в Антарктика през юли
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката си площ, регистрирана в последните 44 години, откакто се правят сателитни проучвания, предаде Франс прес, като цитира Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

От 1979 г. учените разполагат с много точни измервания на ледените блокове в Северния и Южния полюс благодарение на сателитите. Това са образувания, които плуват в океана и топенето им не повишава морското равнище, но допринася косвено за глобалното затопляне, тъй като водите абсорбират повече топлина.    

Нормалният цикъл на морския лед, както в Арктика, така и в Антарктика, е, че той се топи през лятото и се образува отново през зимата, допълва БТА. 

В дългосрочен план топенето е бързо в Гренландия и в Арктика, но в Антарктика то е с по-умерени темпове, въпреки значителните годишни и регионални вариации. Учените признават, че нямат много познания точно за това явление.

Учени проучват последствията от бързото топене на арктическия ледник Туейтс

Морският лед през месец юли, когато е зима в южното полукълбо, e достигнал около 15,3 милиона квадратни километра средно, или с 1,1 милиона квадратни километра по-малко от средното ниво за този месец в периода между 1991 и 2020 г., сочат данните на специалистите от Европейската служба за климатичните промени "Коперник".

В края на лятото там, през февруари, той бе намалял до исторически минимум, което сериозни притесни учените. Нивото му бе с 30 процента по-малко от средното за три десетилетия между 1981 и 2010 г. 

Учени предупредиха за "драматични промени" в голям антарктически ледник

В Арктика морският лед е бил с четири процента под средното ниво през юли, показват наблюденията на експертите от службата "Коперник".

2022 г. е година на климатични рекорди в света, припомня Франс прес.

Весела Найденова
2066 4

Коментари 4

Добави коментар
До тъпана

2022.08.10 | 07:44

3
със скачени съдове-Те и ората пикаят в морето,но не се е повишило нивото.Има естествен процес на изпарения и просмукване бе Господинов.Искат ти обяснят,че в определени точки по земното кълбо тази активност се е засилила.Определени точки.Когато станат повече определени точки,тогава ще усетиш какъв е принципът на теа скачени съдове,дето си мислиш ,че ги разбираш.

2022.08.10 | 08:32

4
Гледай си цикъла и си мисли за цикличността в природата гeй нeщаcтeн.

2022.08.10 | 06:51

2
Като има рекордно намаляване на леда в арктика има ли увеличаване на нивото на водата в океаните и моретата. Като гледам нашето море нивото му е все същото или законът за скачените съдове при глобалното затопляне не действа.

2022.08.09 | 22:19

1
Содом и Гомор за гейтаците!

Добави коментар

Водещи новини