Австралия решила по-рано да се снабди с подводници от САЩ

  • 09 юни 2022 14:00

  • 2456
  • 1
Австралия решила по-рано да се снабди с подводници от САЩ
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Австралия е смятала да предпочете американски подводници пред британските. Това сподели днес бивш австралийски министър на отбраната, повдигайки завесата над обичайно засекретяваните дискусии след скъсването на голям договор с Франция, предаде АФП, цитирана от БТА.

Питър Дътън увери в статия за в. "Острелиън", че е предвиждал до 2030 г. Канбера да купи от Вашингтон две подводници клас "Вирджиния" и да построи още осем, за да разполага флотът с общо десет.

Проектът трябвало да залегне в основата на австралийската отбранителна стратегия, предвид все по-агресивната политика на Китай под управлението на Си Цзинпин.

Разкритията на Дътън изглежда целят да подтикнат избраното през май ново правителство да продължи работата по проекта.

Лейбъристката партия печели изборите в Австралия

Предишното правителство разтрогна договор за покупка на френски дизелово-електрически подводници за над 50 милиарда евро, за да се снабди вместо тях с британски или американски атомни подводници.

Това се вписваше в контекста на новия алианс АУКУС, формиран през септември от Канбера, Лондон и Вашингтон.

Американските подводници могат да изстрелват ракети вертикално и конструкцията им се базира на "изпитана концепция", пише Дътън.

Докато британските подводници клас "Астют" са конструирани неотдавна – превишаването на разходите и недостатъците в конструкцията при тях са "неизбежни", добавя той.

Според Дътън Австралия има нужда от атомни подводници, за да се конкурира с Китай, защото те са по-незабележими за противника от подводниците с традиционно задвижване и нямат нужда от излизане на повърхността за презареждане на батериите.

За да избегне пауза, докато бъдат заместени шестте австралийски подводници клас "Колинс", Дътън смятал до десет години направо да купи две подводници от САЩ. Едва през 2038 г. обаче в Австралия може да бъдат построени първите от останалите осем подводници американска конструкция, както обеща предишният кабинет.

Дътън изразява опасения, че новото правителство може да вземе "твърде опасно решение", например да строи дизелово-електрически подводници от нов клас.

Австралийското министерство на отбраната не отговори на запитването на АФП за коментар.

Валери Зайцев
2456 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.06.10 | 09:23

1
ВЧЕРА БЯХА ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ ДВАМА БРИТАНСКИ ТЕРОРИСТИ И ЕДИН МАРОКАНЕЦ.СЛАВА НА ДНР!

Добави коментар

Водещи новини