Австралийският премиер Скот Морисън обеща повече съпричастност, ако бъде преизбран другата седмица

  • 16 май 2022 12:21

  • 225
  • 1
Австралийският премиер Скот Морисън обеща повече съпричастност, ако бъде преизбран другата седмица
© Getty images (архив)

Австралийският министър-председател Скот Морисън днес обеща да стане по-съпричастен, ако бъде преизбран на общите избори на 21 май, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Медиите отбелязаха, че управляващите продължават да изостават от лейбъристката опозиция в допитванията само седмица преди общите избори.

Най-новите социологически проучвания показват, че Либерално-националната коалиция на Морисън е на път да загуби от лейбъристите, което ще сложи край на деветгодишното управление на консерваторите.

Морисън, одобрението за когото стремително спада от средата на 2020 г., призна вчера, че подходът му е отблъснал хората, тъй като действа "малко като булдозер", но заяви, че ще се промени след изборите.

Днес той отново поде темата. Пред репортери в Мелбърн той каза, че най-важно за него като премиер е "да си свърши работата", но обеща да "обяснява мотивите и опасенията си и да проявява много повече съпричастност" в бъдеще.

Сред критиките към Морисън за работата му на поста бе справянето с горските пожарите, които отнеха живота на 24 души и оставиха хиляди без подслон, както и реакцията му на недостига на ваксини срещу COVID-19, а после и на бързи антигенни тестове.

В австралийския щат Нов Южен Уелс се очакват нови ограничения

На въпрос защо е чакал последната седмица от кампанията, за да каже на избирателите, че ще се промени, Морисън отговори: "Слушах внимателно хората".

На предизборна проява в град Даруин водачът на лейбъристите Антъни Албанезе днес обяви, че ако бъде избран, ще отпусне 750 милиона австралийски долара (520 млн. американски) за укрепване на австралийската система за всеобщо здравеопазване.

Лейбъристите обещават Фонд "Укрепване на Медикеър", за да стимулират системата и да се справят с кризата, както те твърдят, в грижите, предоставяни от общопрактикуващите лекари в страната.

"Универсалното здравеопазване е нещо, което е създадено от лейбъристите, лейбъристите винаги ще го отстояват и укрепват", заяви пред журналисти Албанезе.

Според партията защитата на австралийската система "Медикеър" е ключов въпрос, разграничаващ я от правителството, чиято кампания е фокусирана върху обещания за по-добро икономическо управление и национална сигурност.

Валери Зайцев
225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.17 | 09:12

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини