Австралийските щат Нов Южен Уелс отбеляза рекорд на починалите с COVID на дневна база

  • 09 януари 2022 08:54

  • 1185
  • 2
Австралийските щат Нов Южен Уелс отбеляза рекорд на починалите с COVID на дневна база
© Getty Images/Guliver (архив)

Най-гъсто населеният щат в Австралия - Нов Южен Уелс, където живее една трета от 25-милионното население на страната, регистрира вчера най-големия досега брой на починали с коронавирус на дневна база, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568

Нов Южен Уелс отчете вчера 30 062 новозаразени, което е близо до рекордните равнища, както и 16 смъртни случаи.

В австралийския щат Нов Южен Уелс се очакват нови ограничения

Това става в момент, когато вариантът Омикрон върлува в държавата континент, а законодателите са под натиск да затворят разширяващите се пропуски във веригата на доставки.

Вторият по големина щат - Виктория, където този месец се провежда откритото първенство на Австралия по тенис, съобщи за 44 155 новозаразени и четирима починали с ковид. Австралийската обществена телевизия съобщи, че страната е напът да премине днес прага от общо 1 милион случаи до момента.

Властите съветват хората да не ходят в клиники за изследване, където се събират много хора, а да си правят бърз антигенен тест у дома и, ако резултатът е положителен, да съобщават на личния си лекар, който да го прибавя в базата данни.

Има и призиви за запазване на спокойствие на фона на изпразнени рафтове в супермаркетите, тъй като хората си стоят главно по домовете, за да се предпазят от зараза, а част от персонала, който отговаря за доставки, е в самоизолация след контакт със заразени.

Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт каза пред журналисти, че се наблюдава много нисък дял на сериозно заболели и посочи, че в момента най-сериозното предизвикателство е намалелият брой служители, които работят. Утре Австралия планира да започне ваксиниране на деца между 5 и 11 години, а правителството увери, че има достатъчно ваксини, така че всяко дете да бъде обхванато.

В страната вече над 90 на сто от хората над 16-годишна възраст са напълно ваксинирани, което е обосновка за преминаване към план за ново отваряне. Въпреки това, няколко австралийски щата отлагат плановите операции в болниците, за да има достатъчно свободни легла за пациенти с ковид и отново въведоха задължително носене на маски.

В края на миналата година Нов Южен Уелс излезе от локдаун, продължил повече от 100 дни.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 568
Радина Лазарова
1185 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 2

Добави коментар
и

2022.01.09 | 10:43

1
какъв е тоз рекорд в един щат 16 в друг 4 човека починали от ковид или от не знам си какво Колко годишни са и не са ли се нуждаели от животоспасяваща операция КОЯТО В МОМЕНТА НЕ Е РАЗРЕШЕНА И ТОВА ПРИ 25 МИЛ НАСЕЛЕНИЕ
НОЛЕ

2022.01.09 | 12:51

2
е виновен нали аборигени кенгурски

Добави коментар

Водещи новини