Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Австралия

  • 31 декември 2021 11:51

  • 885
  • 0
Рекорден брой нови случаи на коронавирус в Австралия
© Getty Images/Guliver

Рекорден брой нови случаи на коронавирус бяха регистрирани през последното денонощие в Австралия, която след броени часове ще посрещне Нова година, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Властите съобщиха днес за над 32 хиляди установени заразени в страната - броени дни след като бе преминат прагът от 10 хиляди. На този фон експерти призоваха хората да бъдат предпазливи по време на празничния уикенд.

Повече от 15 хиляди нови случая бяха потвърдени в Сидни. В щата Нов Южен Уелс, чиято столица е най-многолюдният австралийски град, бяха установени още 5 хиляди заразени.

Близо 6 хиляди нови случая бяха регистрирани в щата Виктория. Регионалната столица Мелбърн е вторият по брой на населението град в Австралия.

Премиерът Скот Морисън показа оптимизъм в новогодишното си послание, въпреки растящия брой заразени и природните бедствия, които споходиха страната в последно време, отбелязва АП.

"Въпреки пандемията, наводненията, пожарите, продължаващата суша в някои райони, циклоните, локдауните и дори напастта от мишки, Австралия е по-силна днес, отколкото преди година. И сме в по-голяма безопасност", каза австралийският премиер.

Морисън отбеляза, че Австралия е една от страните с най-ниска смъртност от ковид и най-висок цял ваксинирани срещу причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване в света.

Властите в Нов Южен Уелс съобщиха по-рано днес за повече от 21 хиляди нови заразени - рекорд за щата от началото на пандемията, и шестима починали за изминалите 24 часа, предаде ДПА.

В болници в региона са настанени над 760 пациенти с ковид, включително 69 в интензивни отделения. 19 човека са на апарат за командно дишане.

"Ако имате и най-леки симптоми, моля ви, останете си вкъщи, изолирайте се и си направете тест", призова главният здравен инспектор на Нов Южен Уелс д-р Кери Чант. Тя допусна, че реалният брой на заразените е още по-голям, и апелира хората да си правят бърз антигенен тест, преди да отидат да празнуват, макар да призна, че на места няма достатъчно тестове.

Първи починал от Омикрон в Австралия

Въпреки рекордния брой нови случаи на коронавирус, Нова година ще бъде посрещната в Сидни с традиционната заря в района на пристанището и операта. Още рано сутринта се извиха опашки пред входните пунктове към местата, откъдето хората, закупили си билет, може да наблюдават ефектното шоу.

Ще бъдат изстреляни общо шест тона фойерверки на два пъти - в 21 ч. днес (12 ч. българско време) и навръх Нова година (15 ч. българско време).

Властите не задължават зрителите да са ваксинирани срещу ковид и да носят маска, но ги насърчават.

От началото на пандемията в Австралия, с население от близо 26 милиона души, са потвърдени общо повече от 395 хиляди случая на коронавирус. Над 2200 от заразените са починали.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
885 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини