Доклад: Сексуалният тормоз е широкоразпространен в австралийския парламент

  • 01 декември 2021 09:54

  • 634
  • 0
Доклад: Сексуалният тормоз е широкоразпространен в австралийския  парламент
© Getty images (архив)

Един на всеки трима души, работещи в австралийския парламент, е бил обект на сексуален тормоз, пише в доклад, публикуван днес след независимо разследване на културата на работното място в законодателния орган, предаде Ройтерс.

Премиерът Скот Морисън нареди през февруари да бъде проведено проучването, след като неговата Либерална партия беше подложена на натиск заради начина, по който се е отнесла към предполагаемо изнасилване в сградата.

Морисън нарече констатациите в доклада "ужасяващи" и "обезпокоителни".

В текста пише за повсеместна практика на неуместно поведение. Повече от половината от разпитаните служители са станали обект на някакъв вид сексуален тормоз поне веднъж. "Подобни преживявания травмират хората и техните екипи и подкопават работата на нашия парламент в ущърб на странатата", предупреждават авторите.

Австралийският премиер призова депутатите да се държат по-приемливо и по-отговорно.

Морисън е подложен на натиск да насочи вниманието си към културата в парламента преди следващите редовни избори, които трябва да се състоят през първата половина на следващата година. Подкрепата за консервативното му коалиционно правителство спадна след разгласяването на обвинението в изнасилване и хиляди жени протестираха в цялата страна, призовавайки за по-голямо равноправие, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.

Докладът отправя 28 препоръки, включително за по-добър полов баланс, както сред депутатите, така и сред персонала на парламента, за актуализиране на правилата за консумацията на алкохол и за създаване на нова служба по човешките ресурси, която да разглежда оплаквания.

Осъдиха крайнодесен шведски депутат в ЕП за сексуален тормоз

Последвайте канала на

Валери Зайцев
634 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини