COVID: Нова Зеландия ще се отвори отново за чужденци от 30 април

  • 24 ноември 2021 06:32

  • 657
  • 2
COVID: Нова Зеландия ще се отвори отново за чужденци от 30 април
© Getty Images/Guliver (архив)

Заради пандемията от ковид Нова Зеландия ще остави границите си затворени за чужденци още пет месеца, съобщи правителството, очертавайки предпазливо вдигане на ограниченията, въведени още с началото на пандемията през март 2020 г.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Освен, че е географски изолирана, Нова Зеландия наложи едни от най-строгите рестрикции сред развитите страни. Но появата тази година на повече случаи заради по-заразния вариант Делта принуди правителството да промени стратегията си и главният град на страната - Окланд, сега постепенно се отваря, успоредно с увеличаване на процента на ваксинираните.

Нова Зеландия с нова ковид стратегия

На пресконференция днес Крис Хипкинс, министърът, който отговаря за реакцията срещу пандемията, съобщи, че от 30 април в страната ще бъдат допускани чужденци, ако са напълно ваксинирани. Той каза, че затварянето на границите е било една от първите стъпки на властите, взети, за да се запази страната от ковид, и ще е последната, която ще бъде отменена, предаде ДПА. Пандемията е глобална, тя продължава, в Европа и други части на света заразените се увеличават, така че трябва да бъдем много внимателни с отварянето на границите, подчерта министърът.

От 16 януари напълно ваксинираните новозеландци и хората с право на постоянно жителство, намиращи се в съседна Австралия, ще могат да пътуват до Нова Зеландия, без след това да спазват карантина. От 13 февруари това изискване ще отпадне и за ваксинираните новозеландците от останалата част на света, както и за някои категории пътници. Ще има обаче изисквания за отрицателен тест преди заминаване, доказателство за завършен ваксинационен цикъл и антиковиден тест след пристигане в Нова Зеландия.

Нова Зеландия съобщи днес за 215 новозаразени. Около 92 на сто от населението е с първа доза на ваксина срещу ковид, а 84 на сто от новозеландците са напълно ваксинирани. При население от 5 милиона страната е регистрирала само около 10 200 случая на ковид и 40 починали от началото на пандемията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
657 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гого

2021.11.24 | 11:44

2
Тия ще влачат с в и р уca години след останалите
Росен

2021.11.24 | 06:57

1
Тръпна от нетърпение веднага да замина за Нова Зеландия.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини