Нова Зеландия запазва за още една седмица ограниченията заради ковид в Окланд

  • 01 ноември 2021 12:09

  • 246
  • 0
Нова Зеландия запазва за още една седмица ограниченията заради ковид в Окланд
©

Нова Зеландия ще удължи ограниченията заради ковид в най-големия град в страната Окланд с още една седмица, но ще премахне част от тях след това, каза днес министър-председателката Джасинда Ардърн, цитирана от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това е станало в поредния ден на рекорден брой новозаразени в страната.

В условията на борба с Делта варианта на коронавируса в Нова Зеландия на 10 ноември ще бъдат отново отворени магазините за продажба на дребно и някои институции, като музеи и библиотеки, каза Ардърн на пресконференция. Тя изтъкна, че благодарение на високите нива на ваксиниране в Окланд, може да се пристъпи нататък с по-голяма увереност.

Тези решения са грижливо балансирани и ни позволяват да отслабим част от натиска и умората, които са налице в града, посочи Ардърн.

Броят на хората, които имат право да се събират на открито в Окланд, беше увеличен до 25.

Миналата година Нова Зеландия си спечели похвали от цял свят за начина, по който ликвидира коронавируса на своя територия. Страната обаче се оказа неспособна да се справи с настоящото разпространение на заразата и беше принудена да възприеме стратегия, в която се живее с вируса, а не се цели както преди отстраняването му, отбелязва Ройтерс.

Нова Зеландия въвежда задължителна COVID ваксинация във всички фирми

Въпреки това Нова Зеландия се справя много по-добре от много други държави, със строги ограничения, които задържаха общия брой на потвърдените заразени до около 6000, а този на починалите - до едва 28.

През последните дни обаче новите случаи на коронавирус на дневна база скочиха до рекордни стойности, като днес бяха регистрирани 162. От тях, 53 души са настанени в болница, включително четирима в интензивно отделение.

Ардърн обаче каза, че високите нива на ваксинация дават защита и броят на пациентите в болница ще остане нисък.

Преди работехме усилено за преодоляване на всеки случай. Но въпреки че вариантът Делта ни накара да променим подхода си, ваксините гарантират, че целта ни остава същата, заяви новозеландската министър-председателка.

Над 75 процента от новозеландците, или около 3,1 милиона души, вече са напълно ваксинирани, а 88 на сто са получили първа доза.

Правителството обаче каза, че има все повече новозаразени сред коренното население маори, при което броят на ваксинираните е малък.

Последвайте канала на

Калина Христова
246 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини