Нова Зеландия прави ваксините срещу коронавирус задължителни за здравни работници

  • 11 октомври 2021 11:51

  • 223
  • 0
Нова Зеландия прави ваксините срещу коронавирус задължителни за здравни работници
© Getty Images

Нова Зеландия ще изисква учителите и работещите в здравния сектор, както и с хора с увреждания, да бъдат напълно ваксинирани срещу коронавирус, заяви днес премиерката на страната Джасинда Ардън. С една седмица се удължава действието и на ограниченията в Окланд, най-големия град в страната, предадоха БТА и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27681

Нова Зеландия се бори със силно заразния Делта вариант, заради който се отказа от стратегията си за пълно елиминиране на новия коронавирус. Сега страната се опитва да живее в условията на пандемия и да се справя с упоритите инфекции, засилвайки процеса на ваксинация.

"Нова Зеландия се намира в един от най-сложните и предизвикателни моменти от пандемията", каза Ардън пред журналисти в Уелингтън. Тя обаче заяви, че "има ясен път напред" през следващите няколко месеца и страната трябва да постигне по-високо ниво на ваксинация, за да живее с по-малко ограничения и повече свободи.

Досега около 2,38 милиона новозеландци (около 57 процента от населението, отговарящо на условията за ваксинация) са напълно ваксинирани, а властите обещават да премахнат локдауните, когато ваксинираните станат 90 на сто.

Работещите в сектора на здравеопазването и тези, които помагат на хора с увреждания, ще трябва да бъдат напълно ваксинирани до 1 декември, а за училищния и предучилищния персонал срокът е 1 януари, заяви министър Крис Хипкинс, който отговаря за мерките срещу коронавируса.

Решението за задължителни ваксинации е взето, след като Нова Зеландия отчете 35 нови случая, всичките в Окланд, което е с 25 по-малко от вчера. Така общият брой заразени в това огнище е 1 622 души.

През последната година Нова Зеландия като цяло постави под контрол разпространението на вируса и регистрира малко над 4 600 случая на заразени и 28 починали.

В Окланд, чието население е около 1,7 милиона души, бе наложен локдаун в опит да се унищожи огнище на Делта варианта. Това е първата голяма вълна от заразени, засегнала една общност в страната от началото на пандемията.

Миналата седмица някои мерки бяха смекчени и вече може да се излиза от вкъщи за срещи с близки на открито, спазвайки ограничение от 10 човека. Отворени за посещение са плажовете и парковете.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27681

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
223 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини