Австралийски милиардер създаде глобална организация за зелен водород

  • 23 септември 2021 17:10

  • 709
  • 0
 Австралийски милиардер създаде глобална организация за зелен водород
© Getty (архив)

Австралийският милиардер от минната промишленост Андрю Форест (на снимката) създаде днес организация за зелен водород, наречена GH2, опитвайки се да ускори разработването на екологично чистото гориво, за да помогне в борбата с глобалното затопляне, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Целта на организацията е да направи така, че до 2050 г. една четвърт от енергията в света да идва от зелен водород.

Зеленият водород се добива от вода чрез електролиза - процес, за който е нужно голямо количество енергия, но при който не се отделя въглерод, ако се захранва с електричество от възобновяеми източници.

Форест има амбициозен план за своята минна компания "Фортескю металс груп", свързан с диверсификация към възобновяема енергия, залагайки на зеления водород като голям нов бизнес.

Създадената от него глобална организация за зелен водород ще бъде председателствана от бившия австралийски министър-председател Малкълм Търнбул. Тя ще има международен секретариат в Лондон, Пърт, Сидни и Женева.

Организацията иска да обедини силите на правителства и институции за развитие, за да увеличи подкрепата за производство и използване на зелен водород в нововъзникващите пазари.

Кузман Илиев: „Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България

Последвайте канала на

Валери Зайцев
709 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини