Популацията на коали в Австралия намалява бързо

  • 20 септември 2021 14:12

  • 517
  • 0
Популацията на коали в Австралия намалява бързо
© Pixabay

Броят на коалите в Австралия намалява бързо, като отчетеният спад е 30 процента за три години, предаде ДПА, позовавайки се на резултатите от ново проучване.

Австралийската фондация за коалите отчита намаляване на популацията им във всеки регион на страната, като най-сериозен е спадът в щата Нов Южен Уелс - 41 процента, предава БТА.

Коалата вече е изчезнал вид в 47 от 128-те федерални избирателни окръга на Австралия. Само в един от тях броят на животните превишава 5000.

В някои региони популациите на коали наброяват едва между пет и десет екземпляра, отбелязват от фондацията. Данните й сочат, че в страната са останали между 32 065 и 57 920 животни, докато през 2018 г. те са били между 45 745 и 82 170.

Опустошителните горски пожари в Австралия през 2019 и 2020 г. са допринесли за намаляването на коалите, според Дебора Табарт от фондацията.

"Със сигурност обаче те не са единствената причина да наблюдаваме намаляване на популациите на коалите. Станахме свидетели на драстичен спад в популациите във вътрешността на страната заради суша, горещи вълни и липса на вода за пиене за животните. Виждала съм пейзажи, които приличат на Луната - с мъртви и умиращи дървета навсякъде", казва Табарт, допълвайки, че разчистването на земя за земеделие, жилищно строителство и добив на полезни изкопаеми е било "смъртоносно" за коалите.

Австралийка намери коала в коледното си дърво

"Знаем, че компенсирането не дава резултат. Известно ни е също, че преместените коали умират. Ако искаме да спасим любимото си национално животно от бедствие, трябва да предприемем спешни действия за спиране на разчистването на земята в най-добрите местообитания на коалите", казва още Дебора Табарт.

Борислава Борисова
517 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини