Депутат изпълни "хака" в парламента, изгониха го

  • 12 май 2021 14:13

  • 1326
  • 1
Депутат изпълни "хака" в парламента, изгониха го
© Кадър: Youtube

Съпредседателят на Партията на маорите в новозеландския парламент Равири Вайтити бе изгонен от залата заради изпълнение на хака – традиционен танц на маорите, в израз на недоволство от расистката реторика и пропаганда от страна на опозиционната Народна партия.

Преди две седмици лидерът на Народната партия Джудит Колинс разкритикува премиерът на страната Джасинда Ардерн заради намерението ѝ да осигури начин коренното население да упражнява по-добре своите права.

Напрежението ескалира тази сряда, когато от Партията на маорите попитаха Ардерн дали счита "продължаващите атаки срещу маорите за расистка проява", визирайки поведението на Колинс.

Лейбъристите печелят убедително в Нова Зеландия

Председателят на долната камара на новозеландския парламент Тревор Малард обаче упрекна Партията на маорите, че зададеният от тях въпрос е извън компетенцията на министър-председателя.

Именно тогава Равири Вайтити не издържа и изпълни танца хака, за да изрази протеста си срещу "расистката пропаганда и постоянните обиди" спрямо коренното население на Нова Зеландия.

Малко след изгонването си от пленарното заседание Вайтити сподели пред националното радио разочарованието си, че председателят на долната камара "няма куража да прекрати расизма в парламента".

По последни данни около 850 000 души от близо 5-милионното население на Нова Зеландия се самоопределят като маори.

Последвайте канала на

Novini.bg
1326 1

Коментари 1

Добави коментар
XXX

2021.05.16 | 16:36

1
САМО БЪЛГАРСКО ЛЯТО МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ ЛЪЖИТЕ КОРУПЦИЯТА РЕКЕТА И КРАЖБИТЕ НА ГЕРБ И О.П САМО ТЕ ПРЕДЛАГАТ ИСТИНСКА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ ГЛАСУВАТЕ ЗА ТЯХ АКО ИСКАТЕ БОРБА СЪС МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ И ФАШИСТИТЕ ОТ О.П И ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ НЕ СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЕДИН ШОУ МЕН ЩЕ РЕШИ ТЕЗИ ПРОБЛЕМИ

Добави коментар

Водещи новини