Убиецът от Крайстчърч: Не ме наричайте терорист

  • 15 април 2021 11:26

  • 598
  • 0
Убиецът от Крайстчърч: Не ме наричайте терорист
© Getty (архив)

Моля да не ме наричате терорист, това каза  Брентън Тарант, който излежава доживотен присъда за убийството на 51 души в новозеландския град Крайстчърч, предаде Би Би Си.

Австралиецът каза това във Върховния съд в най-големия град на тихоокеанската островна държава Оукланд по време на изслушвания по негово искането за промяна на условията, при които той излежава своята присъда.

Тарант заяви, че е искал да отмъсти на мюсюлманите за извършени от "Ислямска държава", "Ал Кайда" и други екстремистки групировки терористични актове в родината му, Европа и САЩ. "Аз не съм като тях (мюсюлманите)", заяви той пред съда.

"Вие сте първият човек в Нова Зеландия, признат официално за терорист и ришенето е взето на последна съдебна инстанция. Ето защо аз не мога да удовлетворя това ви искане", каза съдия Джефри Венинг. Магистратът също отложи заседанието по въпроса за промяна на условията на излежаване на присъдата на австралиеца за неопределено време.

Тарант на 15 март 2019 г. откри огън по две джамии в Крайстчърч  и уби 51 души. Той бе осъден на доживотен затвор през август 2020 г. и излежава присъдата си в единична килия в затвор, изграден специално за него. В същото място за изтърпяване на наказания има още двама затворници.

Нападателят от Крайстчърч бе осъден на доживотен затвор без замяна

Според британската медийна корпорация през миналата година издръжката на Тарант е струвала на бюджета на Нова Зеландия около 2 милиарда щатски долара, или два пъти повече от разходите за всички места за изтърпяване на наказанията.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
598 0

Свързани новини

Водещи новини