В Австралия протестираха срещу сексуалното насилие

  • 15 март 2021 08:59

  • 454
  • 3
© Getty (архив)

Десетки хиляди австралийци излязоха по улиците на големите градове на страната си, за да протестират срещу дискриминация по полов признак и насилието срещу жените, съобщиха осведомителните агенции.

Под лозунга "Поход за правосъдие" се състояха митинги и демонстрации, като най-символична бе акцията пред парламента в Канбера, който в последните седмици е в центъра на скандал за сексуално насилие. Повечето от участниците в демонстрацията в Канбера бяха жени и повечето от тях бяха облечени в черно.

Протестите бяха организирани след като Британи Хигинс разказа, че през 2019 г., когато е работела за тогавашния министър на отбранителната промишленост Линда Рейнолдс, е била изнасилена в сградата на парламента от свой колега. След това още три жени обвиниха в насилие същия мъж.

На митинга пред парламента Хигинс обвини висши австралийски политици, че бягат от отговорност. Време е всички политически лидери да престанат да избягват проблема с недопустимото отношение към жените на работното място, заяви тя.

Организаторите на протестите съобщиха, че са отхвърлили предложение на премиера Скот Морисън да се срещнат при закрити врата, защото трябва да се чуе гласът на много хора, а не да се прави среща само с три жени. Премиерът не излезе пред множеството пред парламента, но около 15 депутати от управляващата коалиция излязоха при протестиращите и слушаха ораторите.

Протести и арести белязаха националния празник на Австралия

По данни на полицията в митинга в Сидни са участвали около 10 хиляди души, а според организаторите в цялата страна в проявите са участвали над 100 000 души. Най-масови са били шествията и демонстрациите в Канбера, Сидни, Мелбърн, Брисбън и Пърт.

Последвайте канала на

454 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Mariaa16

2021.04.10 | 03:55

3
­­­В­­и­­­ж­­­т­­е­­ ­м­­­о­­­я­­т­а­­­ ­­т­­и­­­й­н­ ­п­­у­­т­к­а­ ­­­-­­­ ­W­W­­W­­.­B­G­­­1­­­7­­.­­­C­­­L­U­­B­­
da

2021.03.15 | 10:06

2
да излязат на протест срещу битовата престъпност. може да изчезне за винаги.

2021.03.15 | 09:35

1
Селяндури ......

Добави коментар

Водещи новини