Протести и арести белязаха националния празник на Австралия

  • 26 януари 2021 10:14

  • 485
  • 1
Протести и арести белязаха националния празник на Австралия
© Getty (архив)

Най-малко петима са били арестувани в Сидни по време на демонстрация, предаде Би Би Си.

Около 2000 души са се събрали в центъра на югоизточния австралийски град по повод националния  празник на страната. Някои от участниците са влезли в сблъсъци с полицията.

На 26 януари гражданите на държавата-континент отбелязват Деня на Австралия. На тази дата през 1788 г. в района на днешния град Сидни е пристигнал първият британски кораб и с това е било сложено началото на британското управление.

"Денят от десетилетия разделя австралийското общество. Представители на аборигените са обявили, че на 26 януари 1788 г. е било сложено началото на колонизацията и репресиите над коренното население. Те наричат Деня на Австралия  Ден на нашествието", допълни базираната в Лондон медия.

Австралийското издание на британския в. Дейли мейл допълни, че в Мелбърн също е имало протести, сблъсъци между демонстранти и полицаи, както и няколко арестувани.

Осем души бяха ранени по време на протести срещу карантинните мерки в Ливан

Премиерът на страната Скот Морисън на церемонията в столицата Канбера е казал: Ние не можем да си затваряме очите пред факта, че на 26 януари 1788 г. е сложен темелът на нашата държавност. През това време ние постигнахме и ще продължим да вървим напред!

Последвайте канала на

485 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.01.26 | 10:38

1
Човекът е странно създание, дори кокато му дадеш лаптоп в ръцете той пита къде ми е бумеранга.

Добави коментар

Водещи новини