В Мелбърн от днес влезе в сила нова карантина

  • 09 юли 2020 08:50

  • 588
  • 0
В Мелбърн от днес влезе в сила нова карантина
© Pixabay

Във втория по големина австралийски град Мелбърн от днес влезе в сила нова карантина, която ще продължи шест седмици, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Решението е взето заради нов пик на заразявания с коронавируса. Австралийските щати затегнаха контрола по вътрешните си граници, за да избегнат втора вълна на епидемията.

Австралия е избегнала високия брой жертви на пандемията от COVID-19, които се наблюдават в други страни, но резкият скок на заразените в Мелбърн накара щата Виктория да заповяда самоизолация на около 5-милионното население на града.

Вчера Виктория съобщи за 134 нови заразени, което е по-малко е отбелязания предишния ден рекорд, но е над нивата на другите щати.

Другите щати и територии са регистрирали съвсем малко или дори нито един заразен в последните дни и продължават процеса по възстановяване на икономическата си дейност.

Премиерът Скот Морисън каза на сънародниците си все пак да не губят бдителност.

"Трябва да продължим да спазваме правилата за социално дистанциране в цяла Австралия, дори в щатите и териториите, където броят на новите заразени е фактически нулев", каза Морисън.

Северният щат Куинсланд заяви, че ще забрани влизане на идващи от Виктория лица, които не са негови жители. Той ще отвори границите си за хора от другите щати и територии от утре.

Забранява се влизане дори на хората, които са съгласни да платят задължителната 14-дневната карантина в хотел, казаха властите на Куинсланд.

Най-населеният щат Нов Южен Уелс затвори границата си с Виктория вчера. Същото направи щатът Южна Австралия.

Властите на Нов Южен Уелс съобщиха за 13 нови заразени с коронавируса за последните 24 часа, като 11 от тях са пристигнали от чужбина, а другите двама са членове на завърнало се от Мелбърн семейство. Нов Южен Уелс нареди на пристигащите от Виктория да се самоизолират за 14 дни.

Островният щат Тасмания остави затворена границата си с Виктория и удължи извънредното си положение до края на август заради новия пик на епидемията във Виктория. В Тасмания не е имало нови заразени от близо осем седмици.

Щатът Западна Австралия беше затворил границата си с останалата част от страната още преди последния пик във Виктория, припомня БТА.

Министърът на държавното съкровище Джош Фрайденберг заяви, че карантината в щата Виктория ще струва на националната икономика 1 милиард австралийски долара (698,5 милиона щатски долара) на седмица.

Към днешна дата Австралия е потвърдила около 8900 заразени и 106 починали от коронавируса.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
588 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини