Милиони деца в Австралия се върнаха в училище

  • 25 май 2020 07:24

  • 747
  • 1
Милиони деца в Австралия се върнаха в училище
© Pixabay

Милиони деца в Австралия тръгнаха днес отново на училище в щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд на фона на намаляващ брой пациенти с COVID-19 в болниците в страната, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Двата щата се присъединиха днес към по-слабо населените щати Западна Австралия и Южна Австралия и Северната територия, възобновявайки присъствената форма на обучение след обучението по интернет.

Премиерът на Куинсланд Анастейша Палашчук днес каза, че ученици и учители трябва да спазват едно ключово правило - да си останат у дома, ако са болни.

Все още не сме вън от опасност. Трябва да действаме спрямо ситуацията и да стискаме палци жителите на Куинсланд да изправят кривата, каза тя.

Останалите райони - щатите Виктория и Тасмания и Австралийската столична територия - планират да върнат учениците в училище поетапно в началото на юни.

Макар да са на едно мнение за отворянето на училищата, Нов Южен Уелс (най-населения щат в Австралия) и Куинсланд (трети по население) имат разногласия за отварянето на общата им граница.

Нов Южен Уелс, където са регистрирани 50 от общо 102-та смъртни случая от COVID-19 в страната, иска всички щатски граници да се отворят. Куинсланд, където има само шестима починали, не планира да отваря границите си.


Южна Австралия и Северната територия също нямат активни случаи и затвориха границите си. Австралийската столична територия не е имала нов случай от три седмици и остави отворени границите си подобно на най-засегнатите щати Нов Южен Уелс и Виктория.

Нов Южен Уелс разположи днес стотици служители по контрола над тълпите да следят за спазване на социалното дистанциране в обществения транспорт в очакване на скок в потока от пътници с отварянето на училищата и офисите, предаде Ройтерс.

Австралия съобщи за малко над 7100 заразени, далеч от числата в други развити страни.

С по-малко от 20 нови случая на COVID-19 в повечето дни, щатите в Австралия напредват по плана си от три етапа за премахването до юли на повечето наложени социални ограничения.

Министър-председателят Скот Морисън заяви, че отварянето на училищата е ключово за съживяване на австралийската икономика.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
747 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
А в седесарската кочина България

2020.05.25 | 09:12

1
абитуриентите тази година са с незавършено средно образование. Седесарска демокрация.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини