Интернет гръмна от подвеждащи снимки на пожарите в Австралия

  • 08 януари 2020 12:51

  • 2532
  • 0
Интернет гръмна от подвеждащи снимки на пожарите в Австралия
© Getty Images

Когато някоя страна пострада от природно бедствие, в мрежата се появяват много снимки, които често са извадени от контекста. Така се случва и сега с пожарите в Австралия, където пламъците вече опустошиха около 80 000 кв. километра, предава Франс прес и БТА. Ето няколко примера:

1. Пожарите, гледани от небето

Снимка, споделена десетки хиляди пъти, с надписи на различни езици (френски, английски, испански, португалски, каталунски, арабски...), постната от потребители и известни личности като Клоуи Кардашиан и Риана, показва как изглеждала Австралия, гледана от високо, осеяна с червените и оранжеви кръгове на пожарите. В много публикации се твърди, че става дума за "сателитна снимка", приписвана от някои на НАСА. Всъщност това е 3D изображение на огнищата в рамките на 30 дни, направено от графичен дизайнер. Той обясни за АФП, че го е създал по данни на американската космическа агенция.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

devastating. #Australia

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

2. Момиченцето и коалата

Снимка на момиченце с противогаз, което държи коала на фона на огнена стена, е споделена повече от 20 000 пъти във Фейсбук. "Ако тази снимка не накара правителствата на нашата планета да реагират, това означава да загубим надежда за човешкия род", написа със съжаление авторът на публикацията.

Но като разглобим отделните елементи от изображението и ги пуснем в търсачките, откриваме същата коала на снимка от 2016 г. Ако продължим да търсим, стигаме до публикация в Инстаграм от художник, който публично потвърди, че е сглобил няколко изображения.

"Творбата ми целеше да покаже какво преживяваме в момента, пожарите, засегнатите от тях хора, и маските, които хората от застрашените зони трябва да носят, както и факта, че животните са също толкова засегнати, колкото и хората", обясни художникът за АФП.


3. Тигърът, погълнат от пламъците

Снимка, на която тигър е в капана на пламъците, за 48 часа беше споделена най-малко 85 000 пъти във Фейсбук. Макар, че според неотдавнашно проучване от септември насам половин милиард животни в Австралия били били убити в пожарите, тази голяма котка не е сред тях. Всъщност става дума за снимка, направена в Индонезия през 2012 г. и тя показва как властите изгарят конфискувани препарирани животни.
Друга снимка, поствана в тези публикации, която показва овъглени овце, също е извадена от контекста: тя е заснета в Австралия, но при пожар, избухнал преди три години.

4. Семейството във водата и планината в пламъци

Друга публикация във Фейсбук, споделена над 14 000 пъти за 48 часа, показва жена и пет деца, които изглежда са намерили убежище във водата, за да избягат от пламъците. Но макар тази снимка да е била направена в Австралия, тя е от 2013 г., по време на пожар на остров Тасмания.
Друга фотография от същата публикация показва планина, която изглежда е погълната от впечатляващи огнени езици. Но истинската снимка е направена през 2014 г. и е на пожар в австралийска въгледобивна мина в Хейзълуд в щата Виктория.

Последвайте канала на

Novini.bg
2532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини