Нападателят от Мелбърн е бил вдъхновен от Ислямска държава

  • 10 ноември 2018 15:47

  • 962
  • 0
Нападателят от Мелбърн е бил вдъхновен от Ислямска държава
© gettyimages

Роденият в Сомалия нападател, който вчера подпали пикап с газови бутилки и уби един човек в Мелбърн, е бил вдъхновен от Ислямска държава, но не е имал преки връзки с джихадистката група, съобщава БТА, цитирайки местната полиция.

Според полицията 30-годишният нападател Хасан Халиф Шире Али се радикализирал и вдъхновил от пропагандата на екстремистите. През 2015 г. паспортът му бил анулиран заради доклад на разузнаването, че се готви да отпътува за Сирия, но според оценката въпреки радикалните си възгледи, той не представлявал заплаха за националната сигурност на Австралия.

Шире Али беше прострелян от полицията и почина в болница.

Ислямска държава пое отговорността за нападението.

Според заместник-главния комисар на австралийската полиция Йън Макартни нападателят без съмнение е бил радикализиран, но полицията смята, че не е имал преки контакти с организацията.

Премиерът Скот Морисън заяви, че готовността за терористично нападение остава на трета от общо пет степени и заяви пред репортери в Сидни, че проблемът е в радикалния ислям. "Ще го нарека с истинското му име. Радикален, насилствен, екстремистки ислям, който се противопоставя на самия ни начин на живот. Аз съм първият, който ще защити религиозните свободи в тази страна, но това значи, че трябва да бъда и първият, посочил с пръст религиозния екстремизъм", подчерта той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
962 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини