Австралийският епископ, обвинен в прикриване на сексуален тормоз, се оттегли

  • 30 юли 2018 14:59

  • 624
  • 0
Австралийският епископ, обвинен в прикриване на сексуален тормоз, се оттегли
© gettyimages

Австралийският архиепископ Филип Уилсън, един от най-високопоставените католически духовници в света, бе признат за виновен в укриване на сексуален тормоз над деца в Римокатолическата църква, се оттегли, предаде Ройтерс, като се позова на Ватикана.

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е приел оставката на архиепископа. 67-годишният Уилсън е от Аделаида.

През май той беше признат за виновен, че не е съобщил на полицията за тормоз, извършен от друг свещеник на име Джеймс Флечър. През 1976 г. му било казано за това от две жертви, едната от които бил министрант (момче, което помага на свещениците), разказал му в изповедалнята. Допреди това Уилсън отказваше да се оттегли и заяви, че ще изчака да приключи процедурата по обжалване. Австралийският премиер Малкълм Търнбул, който този месец призова папата да отстрани от длъжност архиепископа, заяви, че приветства решението за оставката. "То е закъсняло приемане на многото призиви, включително и на моя, той да се оттегли", каза Търнбул.

На 67 години, Уилсън е доста под обичайната възраст за пенсиониране на епископите, която е 75 години, посочва Асошиейтед прес. Решението е значимо с оглед на това, че Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март е под засилващ се натиск да санкционира епископите, които не са предприели адекватни действия по отношение на случаи с тормоз или са ги прикривали. В САЩ има призиви за цялостно църковно разследване, а в Чили се извършват криминални разследвания, отбелязва АП.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
624 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини