Науру - самотната "планета"

  • 11 април 2017 17:51

  • 15799
  • 2
Науру - самотната "планета"
©

Хората от малкия, с формата на картоф остров Науру някога са били сред най-богатите в света. Известен някога като “Приятният остров”, Науру снабдява Австралия с тор за почти един цял век, след като на това малко парче земя сред океана, през 1990 година са открити огромни находища с фосфат.

До 2005 година, след резкия обрат на съдбата. Тогава Науру се превръща в почти провалена държава с несигурно бъдеще, зависeщо от паричните инжекции на други страни, които да я задържат на повърхността. Жителите на Науру се справят трудно. Товарните доставки са редки, а заетостта е все по-оскъдна.
В най-добрия случай се предоставят само основни здравни грижи.

Остри варовикови образувания покриват голяма част от острова след извличането на фосфатите



Науру не е най-лесното място за посещение. Достъпът до там е свързан с капризите на транспорта и времето, както и с отдела за имиграцията. Със затварянето на мината за добив на фосфат, свързаните с туристическото обслужване рерурси като хотели, ресторанти и коли под наем - ако изобщо ги има - са минимални. Повечето посетители на острова са политици, дипломати или служители за развитие - особено в дните, когато се взима т.нар. “Тихоокеанско решение” на Австралия - до пристигането на бежанците, извънреден брой охранители и други предприемачи. С тази програма “Тихоокеанско решение” Науру става бежанският лагер на Австралия, като отдавата територията си под наем. По данни от Юни 2016-а година на територията на лагера в Науру живеят 442-ма души, от тях 49 деца.

Въпреки настоящия икономически мрак, островът все още предлага проблясъците на своята бивша "приятност”, със заобикалящата го необятна окенаска шир и морски птици, спукащи се над зелените островни скали. За любопитните, има и останки от японската окупация през Втората световна война, пръснати из острова като огромни скелети, които представялват истинска забележителност.

Любопитни факти за Науру:
По население е една от най-малките държави в света, а по площ е най-малката неевропейска държава. Науру е уникална в качеството си на може би единствената държава без официално обявена столица.
Република Науру се състои от един-единствен остров с площ 21 кв. км и около 13 000 души население.
Целият остров е ограден от коралови рифове.


Снимка: Wikipedia

Последвайте канала на

Нора Виткова
15799 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
и това нещо,

2019.11.22 | 19:11

2

наречено НАУРУ, ще взима отношение спрямо европейска територия?! С М Я Х !!!

2017.11.27 | 18:28

1
поредните "инвеститори" ами ако ги изгонят може и да се оправят ама трябва да имаш армия или поне силен съюзник иначе богата на ресурси но бедна

Добави коментар

Водещи новини