Кардинал Джордж Пел изключи възможността да подаде оставка

  • 05 март 2016 14:16

  • 1627
  • 3
Кардинал Джордж Пел изключи възможността да подаде оставка
© GettyImages

Австралийският кардинал Джордж Пел, префект на ватиканския секретариат за икономиката, отхвърли възможността да подаде оставка заради скандала със свещеници педофили в предишния му диоцез, предаде Франс прес.

Бившият ръководител на австралийската католическа църква, който стана ковчежник на Ватикана през 2014 г., отново отрече да е извършил нарушения по време на службата си в австралийския щат Виктория, където свещеници педофили са издевателствали с десетки деца през 70-те и 80-те години на миналия век.

74-годишният Пел, който е бил архиепископ на Мелбърн и на Сидни, тази седмица даде показания пред австралийска комисия, която разследва тези скандали. Той подчерта, че навремето не му е било известно нищо.
"Не, няма да подам оставка. Това би се приело като признание за вина", заяви той в интервю за "Скай нюз", записано в Рим и излъчено в Австралия вчера. "Ако Светият отец го поиска от мен, ще подчертая това пред него, но ще направя всичко, което поиска", добави кардинал Пел.

В четвъртък кардиналът нарече "злощастно съвпадение" факта, че петима свещеници педофили са злоупотребявали с деца в австралийския град, където е служел. Жертвите го обвиниха, че лъже, но той твърди, че не е бил наясно със ситуацията и говори за "свят на престъпления и укривателство".

Кардиналът е подложен на критики в Австралия и защото не се яви лично пред разследващата комисия. Той заяви в интервю, че не може да пътува поради кардиологични проблеми.

Ватикана изрази подкрепа за кардинал Пел вчера. "Трябва да се отдаде дължимото на кардинал Пел за лично дадените достойни и последователни свидетелски показания", заяви Федерико Ломбарди, говорителят на Ватикана. "Тези показания разкриват още веднъж обективна и ясна картина на допуснатите грешки", каза Ломбарди.

Последвайте канала на

БТА
1627 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
мръсни европедали

2016.05.23 | 18:05

3
Това са техните ценности педали и педофилия която, искат да ни наложат.
ясно

2016.05.23 | 18:05

2
толерантност и еврозападни ценности.

2016.03.31 | 07:39

1
Гнусари,тия създадоха,ламята

Добави коментар

Водещи новини