7.5 по Рихтер разлюля Гватемала

  • 07 ноември 2012 19:11

  • 3365
  • 0
7.5 по Рихтер разлюля Гватемала
©

Най-малко осем души са загинали в Гватемала при мощното земетресение с магнитуд 7,5, регистрирано днес край  тихоокеанските й брегове, съобщи Ройтерс, като се позовава на  местните власти.

Жертвите са затрупани под развалините на сгради в три  гватемалски градове. В някои райони на страната са станали свлачища, които
блокират пътищата.

По данни на американския геофизичен институт епицентърът бил на около 24 километра югозападно от Чамперико (близо до  границата с Мексико), а огнището - на дълбочина 33 км.

Трусът разлюлял сгради в столицата Гватемала и в град Сан Салвадор, и бил усетен чак в град Мексико, на 1000 км от епицентъра, според очевидци.

Тихоокеанският център за уведомяване за цунами обяви, че са възможни малки локални приливни вълни в радиус от 160-320 км от епицентъра, но не издаде предупреждение за по-широк район.

Източниците на Ройтерс съобщават от гватемалската столица, че жителите на някои части на града се евакуират, а пожарникари  и спасители са в готовност. Евакуират се и офис-служители от сгради в Мексико сити.

Репортер в град Сан Маркос на около 130 км северно от епицентъра, каза пред местното радио "Емисорас унидас", че къщи  са рухнали върху обитателите им.

Местната противопожарна служба съобщи в своя Туитър акаунт, че училище се е срутило и че осем ранени са били откарани в  близка болница.

Кметът на град Мексико заяви, че няма информация за пострадали и сериозни щети в града, макар че много хора са напуснали работните си места и домовете си по време на труса.

Последвайте канала на

БТА
3365 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини