Стартираха преговорите между колумбийското правителство и ФАРК

  • 17 октомври 2012 20:13

  • 638
  • 0
Стартираха преговорите между колумбийското правителство и ФАРК
©

Исторически преговори при закрити врати между колумбийското правителство и бунтовниците от марксистката групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) започнаха днес в норвежката столица.

Преговарящите от двете страни пристигнаха тайно в Осло в опит да сложат край на половинвековния въоръжен конфликт, предаде Ройтерс. Колумбийският президент Хуан-Мануел Сантос Калдерон разчита, че десетгодишните, подкрепяни от САЩ удари на неговото правителство срещу марксистките бунтовници са отслабили достатъчно групировката, за да потърси тя сериозно прекратяване на войната след няколко провалени опита. Преговарящите на правителството и на бунтовниците бяха изведени набързо през ВИП секцията на летището в Осло и бяха отведени на неоповестено място в града. Медиите нямат никакъв достъп до планираните срещи днес и утре, съобщи норвежкото външно министерство.

Дискусиите върху дневен ред от пет точки се очертават като напрегнати, тъй като ще фокусират върху наркотрафика (основен източник на доходи за ФАРК), правата на жертвите на конфликта, собствеността върху земята в селските райони, участието на ФАРК в политиката и начините за прекратяване на войната. Утре преговарящите трябва да направят изявления пред журналисти, но още не е ясно дали двете страни ще се появят заедно на пресконференция.

Последвайте канала на

БТА
638 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини