Бившият президент на Перу Алберто Фухимори почина на 86-годишна възраст

  • 12 септември 2024 06:16

  • 273
  • 0
Бившият президент на Перу Алберто Фухимори почина на 86-годишна възраст
© gettyimages

Бившият президент на Перу Алберто Фухимори почина на 86-годишна възраст снощи.

Той ще се запомни и с икономически растеж, и с влизане в затвора за нарушаване на човешките права, посочи Ройтерс, като допълни, че негови близки съмишленици, посетили го през деня, са заявили, че състоянието му е критично.

Кончината му бе обявена от дъщеря му Кейко, уточни ДПА. "След дълга борба с рака нашият баща, Алберто Фухимори, отиде да се срещне с Бог", гласи публикацията ѝ в социалната платформа "Екс".

Синът на японски имигранти е президент на Перу от 1990 до 2000 г. Управлението му е белязано от полицейски репресии над перуанската левица, а парламентът е лишен от каквато и да е власт при взимане на решения. Освен това десетки хиляди жени насилствено са стерилизирани, за са се намали раждаемостта, определена като пречка за развитието на страната, посочва ДПА.

Малко след като печели за трети път президентските избори през 2000 г., внасяйки за целта поправка в конституцията, избухва скандал с неговия висш съветник и шеф на разузнаването Владимирос Монтесинос, който е заснет да раздава подкупи на политици, припомня Ройтерс.

Фухимори бяга в Япония, като подава оставка по факса. Благодарение на двойното си гражданство се кандидатира за място в японския парламент, а и не може да бъде екстрадиран според местните закони. Затова и през 2005 година шокира Перу, след като обявява решението си да се завърне, пише БТА.

Почина бас китарист, свирил с музикални легенди като Елтън Джон и Дейвид Боуи

Вместо да получи прошка, той е задържан по време на престой в Чили през 2007 г. и екстрадиран в Перу.

Фухимори е признат за виновен през 2009 г. за съучастие в 25 убийства и две отвличания по времето, когато е на президентския пост. Осъден е и по няколко дела за корупция. Присъдата му е 25 години затвор. Освободен е от затвора през декември 2023 г., след като Конституционният съд на Перу възстановява амнистията, издадена му през 2017 г. от тогавашния президент Педро Пабло Кучински.

През юли тази година дъщеря му Кейко обяви, че той възнамерява отново да се кандидатира за президент на изборите през 2026 г.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
273 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини