Колумбия реши: Заличава всичко, свързано с Пабло Ескобар

  • 08 август 2024 12:40

  • 1872
  • 3
Колумбия реши: Заличава всичко, свързано с Пабло Ескобар
© Wikimedia Commons

През декември ще се навършат 31 години от убийството на Пабло Ескобар. За всички тези години фигурата на наркобарона продължава да бъде не просто най-известният и разпознаваем колумбиец, но и „визитна картичка“ за южноамериканската страна.

В град Меделин, където Ескобар поставя първите основи на империята си през 80-те и 90-те години на миналия век, той продължава да живее като легенда, мит, култура и изобщо като разбиране за живота.

По този повод колумбийските законодатели подеха стъпки да променят този имидж на страната. В Конгреса започват обсъждания по проектозакон, с който да се развенчае мита около един от най-популярните и опасни наркобарони в света. Ако законът бъде одобрен и приет, тогава всякакви комерсиални цели, свързани с името и личността на Пабло Ескобар, ще бъдат криминализирани, в т.ч. продажбата на тениски, суверини, ключодържатели, чаши и пр. с лика на колумбийския наркотрафикант.

Дотогава обаче ще се проведат четири напрегнати дебата в пленарната зала, преди да се гласува окончателното решение.

Европейският съд: Пабло Ескобар не може да бъде име на търговска марка

Един от вносителите на проекта е депутатът Кристиан Авенданьо от партията Зелен Алианс, който е сред най-върлите противници на т.нар. наркокултура, с която се асоциира Колумбия в световен план.

По-голямата част от колегите на Авенданьо също споделят мнението му, че е крайно време Колумбия да загърби печално известното си минало с наркокартелите и да бъде рекламирана по коренно различен начин.

Считаме, че имаме доста по-стойностни неща, с които да се покажем пред света. Колумбия е втората страна на планетата по биоразнообразие. Имаме и толкова много спортисти, артисти и академици, които могат да променят имиджа на страната ни, заяви пред колумбийското радио Авенданьо.

Той допълни, че продаваните артикули с името и лика на Пабло Ескобар носят най-вече болка на роднините на хилядите, които е убил навремето, и според него тази комерсиална практика е крайно време да бъде преустановена, за да може по този начин да се уважи и паметта на жертвите на Ескобар.

„Ще търсим други пътища и начини, по които да популяризираме страната ни“, добави законотворецът.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1872 3

Коментари 3

Добави коментар

2024.08.08 | 14:20

2
Поредните про американо чифутски подлоги !!! Да заличават историята кви жалкари

2024.08.08 | 14:23

3
точно така, заличават и нашата история!

2024.08.08 | 13:38

1
Дано го ликвидират тоя соросоиден педал!

Добави коментар

Водещи новини