Земетресение удари северната част на Перу, усетено е от хиляди

  • 18 юни 2024 10:47

  • 454
  • 1
Земетресение удари северната част на Перу, усетено е от хиляди
©

Земетресение с магнитуд 5,8 разтърси северната част на Перу, съобщава Германският изследователски център по геонауки. Епицентърът е бил на много малка дълбочина около 5-10 километра.

Земетресението е станало вечерта в понеделник, 17 юни, в 21:21 ч. местно време близо до северния град Токаче, Сан Мартин, Перу, посочва Колумбийската геоложка служба (SGC).

По данни на Геологическата служба на САЩ земетресението е било със степен шест по скалата на Рихтер. Според информацията епицентърът на труса е бил на 31 километра от град Чала, в окръг Арекипа.

По-късно беше издаден втори доклад от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), който също посочи, че земетресението е с магнитуд 5,8.

По предварителни оценки на Геологическата служба на САЩ земетресението е било усетено от над 370 000 души в две държави: Перу (230 000 души) и Еквадор (140 000 души).

Приблизително 130 000 души са били в райони със слаби трусове. Интензивност IV е най-високата, която земетресението вероятно е предизвикало над населените места.

Плитките земетресения се усещат по-силно от дълбоките, тъй като са по-близо до повърхността. Точният магнитуд, епицентърът и дълбочината на земетресението могат да бъдат актуализирани впоследствие.

Въз основа на предварителните сеизмични данни земетресението вероятно е било усетено от почти всички в района на епицентъра. Възможно е да е причинило леки или умерени щети.

Умерен трус вероятно е имало в Санта Крус (820 жители), разположен на 26 км от епицентъра, в Учиза (17 700 жители), разположен на 33 км, и в Токаче (29 000 жители), разположен на 41 км.

В Тинго Мария (население 53 200 души), разположен на 108 км от епицентъра, земетресението е вероятно е усетено като леко разтърсване.

Слаби трусове може да са били усетени в Хуанджуи (население 37 700 души), разположен на 142 км от епицентъра, съобщава Volcano Discovery.

Силно земетресение стресна Мармарис

В неделя, 16 юни, земетресение от 6,3 по Рихтер удари край бреговете на южната част на Перу. Земетресението е било с епицентър в Тихия океан на дълбочина 25 км от брега на департамента Арекипа. Правителството реши да не активира системата за предупреждение за цунами, тъй като нямаше такава опасност.

Перу се намира в т.нар. тихоокеански огнен пръстен - обширна зона на сеизмична активност, която се простира по западното крайбрежие на Южна Америка. Всяка година Перу е засегната от поне 400 земетресения.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
454 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 12:02

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини