Салвадорският президент назначи експерт по изкуствения интелект, който да съветва правителството на латиноамериканската страна

  • 12 юни 2024 14:07

  • 362
  • 0
Салвадорският президент назначи експерт по изкуствения интелект, който да съветва правителството на латиноамериканската страна
© Getty images (архив)

Президентът на Салвадор Наиб Букеле (на снимката) назначи Брайън Ромеле да съветва правителството му относно използването на изкуствен интелект, съобщи президентството  на латиноамериканската държава, цитирано от испанската новинарска агенция ЕФЕ, прадеде БТА.

„Страхотни новини! Брайън Ромеле се присъеди към екипа на президента Наиб Букеле като съветник“, публикува пресслужбата на президентството в социалната мрежа „Екс“.

Според изявлението новият съветник е „пионер в областта на изкуствения интелект и виден експерт в технологиите, музиката и продажбите“.

„Най-новият член на нашия екип“, каза Букеле, но не уточни в коя област ще работи новоназначеният.

Ромеле, чиято автобиография не беше публикувана, благодари на профила си в „Екс“ и каза, че е „голяма чест“ да бъда „съветник по ИИ на президента Букеле“.

„Целта е да се положи основата за използването на машинно обучение/изкуствен интелект и да се популяризират местният и международен бизнес и образование в тази област“, ​​добави той.

Това не е първият случай, когато Букеле въвежда най-новите технологични постижения в своето правителство.

Още през май 2023 г. Букеле назначи австриеца Сайфедян Амус като част от консултантския екип на Националния биткойн офис.

Салвадор ще отвори "Биткойн посолство" в САЩ

Въвеждането на криптовалутата биткойн като законно платежно средство беше основният икономически залог на Букеле по време на първия му мандат, но не беше добре приет от страната, която изискваше подобрения в икономиката.

В речта при встъпването си в длъжност на 1 юни Букеле обеща да "излекува" икономиката, след като излекува страната от „рака“ на насилието, основно предизвиквано от престъпни групировки.

„Сега, след като решихме най-неотложния проблем, който беше сигурността, ще се съсредоточим изцяло върху важни проблеми, като започнем с икономиката“, каза Букеле пред стотици хора от балкона на Националния дворец в сърцето на столицата Сан Салвадор.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини