Откриха нов вид пираня със зъби, подобни на човешките

  • 11 юни 2024 22:05

  • 6004
  • 1
Откриха нов вид пираня със зъби, подобни на човешките
© Gettyimages

Съществуването на вид пираня вегетарианка откриха в бразилска Амазония. Кръстена е на злодея от "Властелинът на пръстените" Саурон, съобщи БТА.

Учените я наричат Myloplus sauron, тъй като кръглата ѝ форма, червените плавници и дългата черна ивица напомнят окото на Саурон, тъмния господар и антагонист от известната фентъзи сага на британския писател Дж.Р.Р. Толкин. 

Рибата има зъби, подобни на човешките, приспособени за ядене на растения. Въпреки че е тясно свързана с месоядната пираня, новият вид се отнася до растителноядните си роднини на тази сладководна риба. 

Най-старата пираня в света стана на 33 години

Съществуването на Myloplus sauron е разкрито с публикуването на статия в списание Neotropical Ichthyology, посветено на амазонските пирани и видовете, които приличат на тях. Тези риби са трудни за разграничаване, защото променят външния си вид през живота си.  

Myloplus sauron живее само в басейна на река Ксингу, бразилски приток на Амазонка, в който се срещат повече от 600 вида риби, включително 70, които не съществуват никъде другаде по света. Според изчисленията 42% от рибите в река Амазонка все още не са известни на науката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6004 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 23:49

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини